Akademické fórum: Podivnosti české akademické samosprávy

středa 5. října 2016 ·

Filip Křepelka z Právnická fakuklty Masarykovy univerzity uvádí téma semináře „Klíčová rozhodnutí o výuce a výzkumu a jejich personálním zajištění se v Česku činí na fakultách jako autonomních částech univerzity. Poměry na jednotlivých fakultách téže univerzity se běžně zásadně liší. Proto si naši pozornost zaslouží fakultní úroveň akademické samosprávy.“ Seminář pořádá Odborná skupina České fyzikální společnosti 13. října v Praze.

Docent Křepelka pokračuje:

Filip Křepelka (is.muni.cz)
Výrazný je především vysoký podíl – třetina až polovina – studentů v akademických senátech jako jediném skutečně samosprávném orgánu instituce. Značný podíl studentů je problematický při volbě děkana. Při pravidelném rozdělení pedagogů nakonec soudržní studenti zpravidla rozhodnou a někdy pedagogům děkana přímo vnutí.

Převaha odborných asistentů, asistentů a lektorů v podřízené pozici a na termínovaných úvazcích pak omezuje schopnost takového děkana dozorovat.

Srovnání s cizinou ukazuje, že český model je výstřední. Na evropských univerzitách jsou samosprávná grémia se zaručenou polovinou, ba převahou profesorů a dalších samostatných pedagogů a s výrazně menším podílem studentů – průměrně zhruba pětinou.

Tento evropský model je výsledkem korekce demokratizace univerzit v západní Evropě před půlstoletím. Vymohlo si ji studentské hnutí. Brzy se však ukázalo, že dát převahu studentům společně se začínajícími pedagogy nelze. Akademická samospráva nemůže být jiná, než stavovská, neboť jednotlivé skupiny – profesoři a další samostatní pedagogové, asistenti a ostatní pomocní pedagogové, studenti včetně doktorandů a další odborní a běžní zaměstnanci mají rozdílné úkoly a zkušenosti.


Podrobnosti naleznete zde

4 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
5. října 2016 v 14:19  

Já to shrnu: akademický senát zvolil někoho jiného, než chtěl Křepelka. Ten se urazil a hned našel viníka: jsou to hloupí studentíci, kteří by (považte tu drzost!) snad chtěli o něčem rozhodovat. Je přece jasné, že vedení by se mělo vybírat jen z té dlouhodobě uzrálé aristokracie příslušné fakulty. Ideálně by děkanství rotovalo mezi pár profesory a docenty dané fakulty.

tyrjir řekl(a)...
5. října 2016 v 14:37  

ad 5. října 2016 14:19: Dogmatismus založený na podsouvání nízkých motivů někomu, kdo popsal závažný problém. I kdyby tam ten dílčí motiv skutečně byl, což je i možné a v kladném případě pochopitelné, závažnost popsaného problému to podstatně nezmenšuje.

Jiri Janecek řekl(a)...
5. října 2016 v 14:42  

No nevím, od pana Křepelky jsem podobně laděný článek četl už někdy před 3 lety. Takže buď mu nevyšla druhá volba a nebo (raději asi bez čárky) nějaký problém tam možná opravdu bude.
Jako student jsem zažil dvoje volby, oboje s účastí pod 20 %. V jedněch mne dokonce kdosi přemlouval, abych kandidoval, aby to nevypadalo hloupě, že na dvě křesla jsou jen dva kandidáti. Jedny jsem taky zažil jako zaměstnanec, účast do studentské komory vzrostla na asi 25 %. Nic moc na to, aby to mělo mít takový vliv...
Jo a taky jsem zažil studentského senátora, který ihned po obhajobě dostal asistenstkou smlouvu na neurčito. Pak taky seděl v zaměstnanecké komoře a po další volbě se stal i proděkanem. Schopnosti tomu moc neodpovídaly...
Takže jsem při Křepelkovi.

Nowak řekl(a)...
5. října 2016 v 20:53  

"Středoškoláci požadují ..."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.