Studentské volby: V osmi krajích vyhráli piráti

čtvrtek 22. září 2016 ·

Studentské volby do krajských zastupitelstev vyhráli v osmi krajích piráti, ve třech ANO. Výsledky dvoudenní akce zveřejnila společnost Člověk v tísni, která volby pořádá od roku 2010. Chce jimi zvýšit zájem mladých o politiku.

V rámci Studentských voleb odevzdalo svůj hlas 31 867 studentů z 254 škol. Na téměř stovce škol proběhly v uplynulých dvou týdnech také workshopy pro studenty spojené s filmovou projekcí, věnované tématu voleb.

Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování.

„Politiky, médii ani širokou veřejností by výsledky Studentských voleb neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci,“ říká ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před šesti lety inicioval. „Je zřejmé, že strach a nejistota, které v souvislosti s migrační krizí prostupují naší společností, názorová polarizace a nenávistné projevy ovlivňují i názory a postoje mladých lidí a projevily se i v jejich hlasování ve Studentských volbách,“ dodává.


Podrobnosti naleznete zde

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. září 2016 v 9:49  

Jupííí!
Trošku celkový dojem kazí skutečnost, že mládež do třiceti let moc k volbám nechodí.
Odhaduji, že třeba písekého pirátského zastupitele volili spíš důchodci, kteří za ta léta už zkusili kdeco.

tyrjir řekl(a)...
22. září 2016 v 14:27  

Dolní komora rakouského parlamentu ve středu potvrdila, že opakované prezidentské volby se uskuteční letos 4. prosince. Budoucí hlavu státu budou moci přitom nově vybírat už šestnáctiletí Rakušané.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sok-kolem-voleb-v-Rakousku-Toto-jste-asi-necekali-454861

Až budou volit i děti z povinných MŠ, bude to, myslím, ještě lepší. I jedno až dvouleté, ještě pořádně nechodící a nemluvící, děti přeci dovedou ťukat na tablet, aby si pustily písničku nebo pohádku.:)))

poste.restante řekl(a)...
22. září 2016 v 23:11  

Studentské volby do krajských zastupitelstev vyhráli v osmi krajích piráti
Divné by bylo spíš, kdyby tomu bylo nějak jinak.

Nemohu se ale zbavit dojmu, že právě tento projekt přesahuje okruh činností, který očekávám u organizace charitativního charakteru.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. září 2016 v 15:33  

"Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt."

Obávám se, že Člověk v tísni je politický subjekt.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. září 2016 v 17:09  

Původní titulek z Respektu:

Středoškoláci by volili piráty i extremisty

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.