iDNES.cz: Advokátka zakládá v Litvínově waldorfskou školu

úterý 6. září 2016 ·

„Já jsem byla velmi úspěšný žák a student. Typický jedničkář bez jakýchkoli problémů. Učitelé mě vždy akceptovali. Ale každý to tak nemá. Přijde dítě, které ten intelekt prostě nemá takový a začne být známkované. Kde pak má hledat motivaci? Sportovec také nedělá to, co mu nejde,“ vysvětluje v rozhovoru pro iDNES.cz advokátka Zuzana Štěpánová, která se rozhodla založit v Litvínově waldorfskou základní školu. Už před rokem tam založila waldorfskou školku.

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Takže každý se učí jinak rychle?

Ano. Ale i ve waldorfské škole samozřejmě splňujete rámcový vzdělávací program. Je jasně dáno, co má dítě umět po pěti letech. Jak mu to ale rozložíte, je na vás. Takhle funguje spousta soukromých škol. Byť je ve waldorfské škole ta výuka pomalejší, tak dítě ve finále ty potřebné znalosti má.

Přijde mi, že tato výuka je až extrémně náročná pro učitele...

Připouštím, že najít kolektiv pedagogů může být problém. Několik už se nám jich přihlásilo, ale žádný nemá waldorfské vzdělání. Musejí projít tří až pětiletým waldorfským seminářem. Na učitele jsou ve waldorfské škole opravdu velké nároky. Musí rozeznat potenciál a potřeby každého dítěte. Výuka vyžaduje velkou přípravu.

Budou kantoři podle vašich vysokých nároků také ohodnoceni?

Určitě je hodlám platit lépe než v jiných školách. Musím být fér. Chci po nich extra výkon, tak jim musím dát extra mzdu.


Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
6. září 2016 v 18:18  

Zajímavá vizitka pro české veřejné školství

http://usti.idnes.cz/waldorfska-skola-litvinov-d0g-/usti-zpravy.aspx?c=A160905_113217_usti-zpravy_vac2

jir řekl(a)...
7. září 2016 v 18:17  

"Byť je ve waldorfské škole ta výuka pomalejší, tak dítě ve finále ty potřebné znalosti má."
Tak to mi úplně stačí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.