Do Česka míří soukromá škola se skvělými výsledky. Provází ji i kritika za stresování dětí a přílišný dril

neděle 18. září 2016 ·

Americké školy BASIS manželů Blockových patří mezi nejlepší v domácích i mezinárodních srovnávacích testech. Olga Blocková, rodným jménem Výborná se do Spojených států odstěhovala se svým manželem, americkým ekonomem. Nyní plánuje návrat – školu BASIS chce otevřít v Praze. V reportáži týdeníku Ekonom mimo jiné říká: „Naše základní myšlenka je, že člověk, který je ve třídě, musí být expert,“ vysvětluje Blocková. „Musíme ho dobře zaplatit, protože jinak nám tam nepřijde. Abychom ho mohli dobře zaplatit, tak ta škola musí fungovat jako dobře organizovaný byznys.“


Manželé Blockovi (plus.google.com)
V reportáži popisuje Olga Blocková principy úspěchu svých škol takto: „Nám se podařilo vyrobit elitní školu, co se týká kvality a výsledků, přičemž jsme naprosto otevření a fungujeme se státním rozpočtem. Musíme vzít každého, kdo chce do té školy jít, což všechny fascinuje, protože se svými výsledky umisťujeme před výběrovými školami. A přitom nejsme výběrová škola.“

Jak se to Blockovým povedlo? Ve své škole zavedli něco z toho, co je běžné u nás. Na druhém stupni se chemie, fyzika a biologie vyučují zvlášť, ne jako jeden předmět zvaný science (věda), jak je tomu v USA. Žáci v BASIS dělají na rozdíl od svých vrstevníků mnohem dříve testy, na základě kterých se přijímá na vysoké školy. V BASIS také zaměstnávají učitele, kteří nemusí mít pedagogické vzdělání, za to musí mít rádi svůj obor. A musí mu dobře rozumět.

Školy BASIS mají sice hvězdné výsledky ve srovnávacích testech a podílu studentů přijatých na ty nejprestižnější univerzity, zároveň ale čelí kritice. Někteří rodiče si stěžují, že odmítají přizpůsobit osnovy dětem s poruchami učení, přestože je financuje stát. Své děti odhlašují i někteří rodiče dětí s dobrými výsledky. V komentářích na internetu popisují, že škola žáky příliš stresuje, převládá dril a soutěživost. Děti po škole tráví hodiny nad domácími úkoly a nemají čas na nic kromě učení.


Celý text naleznete v týdeníku Ekonom z 15.9. 2016

15 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. září 2016 v 10:28  

Tomuto způsobu organizace výuky nelze naprosto nic vytknout, pač to odpovídá společenské realitě. Je to nabídka k alternativnímu školství. Komu se tento systém nelíbí, ten si dozajista najde jinou školu ve svém okolí. A neustále se aktivisticky ohánět tím, že jde o peníze daňových poplatníků je zcestné. Totéž lze totiž vytknout i alternativnímu školství. Občas mně připadá, že někteří "aktivisté" vskutku neviděli normální práci mimo školství. Skutečnost je totiž úplně jiná, než kterou hlásají od zeleného stolu.

poste.restante řekl(a)...
18. září 2016 v 10:41  

Pakliže chceme propagovat ve školství různorodost a alternativy, měli bychom přijmout skutečnost, že alternativy se mohou vyskytovat v obou směrech od hlavního proudu, nikoliv pouze v jednom, tom líbivém. Zkrátka v celém spektru.
Od škol, které nemají ani sešity a tabule a děti se v nich učí tehdy a to, co chtějí, až po "suvorovská učiliště", kde je každých 5 minut po celý den naplněno armádním drilem.
A svobodný, svéprávný rodič nechť rozhodne, co je pro jeho dítě nejlepší.
Nebo snad ne?

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. září 2016 v 11:01  

Nebo snad ne?

NE!
Správný rodič se svobodně rozhodne pro to, co je pro jeho dítě právě moderně nejlepší podle odborníků na vzdělání a odborných konzultantů.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. září 2016 v 11:12  

Doporučuji toto: Šteffl

Moje postřehy:

1) Pan Šteffl si na začátku potřebuje roztřídit publikum, aby věděl, CO má před sebou. Je to skoro až formou lustrace. "Jako vy nejste student? Vy jste učitel? Ne? A co tady teda děláte? No, dobře, no."

2) Pan Šteffl několikrát hovoří nejen o nejchytřejších lidech na světě, ale dokonce o nejlepších lidech na světě.

Pane Tajný, tohle je elitář non-plus ultra. Kam se na něj hrabu. Tak manipulativní a obsahově chybnou přednášku, jsem už dlouho neslyšel. Zřejmě vizionář = neúspěšný, ale ambiciózní rádoby myslitel. Pan Šteffl není žádný vizinoář. Jen podnikatel, který si našel svojí díru na trhu a zuby nehty jí brání. Všechno jde jen po povrchu.

3) Celá přednáška je de facto o vzdělávání motivovaných dospělých.

tyrjir řekl(a)...
18. září 2016 v 11:47  

Obávám se, že tohle je do značné míry součást už dávno praktikovaného byznys modelu pro Česko:

- V hrubě podfinancovaných veřejných školách zničíme všemi možnými zpúsoby kvalitní vzdělávání. Ve veřejné škole je kvalitní učitel škodná ničící byznys model různých projektových pijavic, podnikavců a dotačních vlezdoprdelků. Nezaslouží si proto ani slušný plat ani klid k soustředěné tvořivé práci. Kdo chce dobře učit a neuteče do soukromé školy nebo si nepřivydělá vedle, neuživí rodinu a jeho děti nevystudují. Holky od rendlíku a kluci od pilníku jsou jako učitelé ve veřejné škole tolerovaní dokud se nezačnou zpěčovat bezduché drezúře rozpočto a grantoužroutských mentorů, tutorů a všemožných koordinátorů. Jsou taky potřební k tomu, aby zastali to, nač těm kariérním (ne)řádem podporovaným "angažovanějším" kolegům nezbývá čas.

- Kdo chce kvalitní vzdělávání, nechť si za to pořádně zaplatí v soukromých školách, které budou brát státní příspěvky.

tyrjir řekl(a)...
18. září 2016 v 12:04  

Pane Doležele, neměkne už Vám z toho osočování konkrétních lidí mozek? Dýcháte zhluboka a pravidelně cvičíte? :)))

Omlouvám se čtenářům České školy za tuto globus, ale domnívám se, že si ji pan Doležel zaslouží. Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2016/09/jana-karvaiova-v-ankete-portalu-ceska.html


J

tyrjir řekl(a)...
18. září 2016 v 12:19  

oprava: glosu

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. září 2016 v 12:23  

Je dobře je-li nabídka služeb, a nejen těch vzdělávacích, pestrá. Jen ať si každý vybere, co mu milo jest.
Skoro bych se vsadil, že se dožiji doby, kdy se rodiče budou pro svoje děti dožadovat přijetí do státní školy se slovy, vzdělávejte nám dítko podle svého uvážení, ale taky nám ho tam trochu srovnejte, my už si s ním tak nějak nevíme rady, víte?

Unknown řekl(a)...
18. září 2016 v 18:20  


viz youtube

Кадетская школа: где воспитывают настоящих мужчин

Tajný Učitel řekl(a)...
19. září 2016 v 12:06  

Konečně. Alternativní škola s tvrdým drilem, častým testováním a soutěživostí. Jsem vzrušen.

BP řekl(a)...
19. září 2016 v 16:04  

Proč lidé neustále objevují Ameriku?

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. září 2016 v 18:38  

Jsem vzrušen.

A co Vás rajcuje víc? Prožít to, a nebo provádět?
Jako jestli spíš maso, a nebo sado...

Tajný Učitel řekl(a)...
19. září 2016 v 21:27  

Konečně opravdová škola jak má být to je oč tu běží. Akorát mi nějak nesedí ti nekvalifikovaní učitelé v prestižní škole. Je to vůbec možné? Šálí mne zrak? Také volačo.

tyrjir řekl(a)...
20. září 2016 v 8:42  

HeLe, páně Štefflově ScioŠkole přichází jakási protipólná konkurence. To je vcelku dobře. Chtělo by po učité době otestovat přidanou hodnotu obou těchto typů škol a poměřit ji s ostatními školami. Mají na to (o tom) Cermat a NÚV (jako tvůrce a správce RVP) páru? :)))

Unknown řekl(a)...
21. září 2016 v 3:43  

v británii jsou problémoví týnejdři,kteří nedokončí školu,povoláváni na převýchovu do armády,kde zkušení pedagogové z nich udělají poslušné poddané jejího veličenstva,
viz následující dokumentární cyklus na jutrubce

Bad Lads Army 2 - Episode 3 - Private Daniel Kett makes a run for it and the Brown Twins are jailed

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.