Bývalý rektor VŠE Richard Hindls: Největšími problémy českého školství jsou nestabilita a nízké platy

pondělí 19. září 2016 ·

Českému vzdělávacímu systému nejvíce chybí stabilita, změn ve školství je zbytečně moc, říká Richard Hindls v pořadu Myšlení první ligy bývalého prezidenta společnosti Microsoft Jana Mühlfeita na Rádiu ZET.

Hindels pokračuje:

Richard Hindl (cs.wikipedia.org)
Teď řeknu jeden jednoduchý statistický údaj. Rektora jsem dělal, jak jste říkal dvě období, to je osm let. Za těch osm let jsem měl deset ministrů školství. Průměrná životnost ministra je zhruba 9,5 měsíce. To je opravdu na to, aby cokoli mohl udělat včetně politického backgroundu téměř nemožné a nerealizovatelné.

Vždy když se objeví nějaká nová myšlenka, tak se říká, že se v tom školství musí něco změnit. Já si myslím, že školství je hodně dlouhá trať, že to chce stabilitu, kontinuitu, také konsensus mezi těmi, kdo učí a mezi těmi, kdo školství řídí. To se podle mě opravdu v tom školství nevede.

My jsme často bývali dáváni za vzor v tom základním a středním školství. Nechme teď vysoké školství. Myslím si, že i tam jsme trochu pozice ztratili. Je to dané právě tou určitou nestabilitou.

Tím druhým faktorem jsou peníze. Jestliže dnes učitelka, která má šedesát let a má vysokou školu, 35 let praxe a má průměrný plat 25 tisíc korun, tak něco je špatně.


Celý rozhovor si můžete stáhnout zde

2 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
19. září 2016 v 14:37  

Znovu stejná písnička. Ano, je to špatně, je to problém. A znovu uslyšíme z úst politiků něco o prioritách. A znovu budou mluvit o tom, co všechno pro školství udělají. (A po čase co všechno pro školství udělali.) A výsledek? Ten vidíme.

Simona CARCY řekl(a)...
19. září 2016 v 14:53  

Jestli pan rektor nerektoroval na české podmínky moc dlouho. Běžné je tak jednoho, dva ministry. Víc bych neriskovala...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.