Nehledejte v nevhodném chování dítěte naschvály a záměr - snažte se najít příčinu, proč se tak chová

pátek 26. srpna 2016 ·

Odmlouvání, kolize s vrstevníky, drzost dětí ve věku 6 až 11 let. Vidíte v tom naschvály, neposlušnost a kladení odporu. Hledáte vinu u sebe, snažíte se přijít na chyby, kterých jste se při výchově dopustili. Ale co když se jedná o zcela jiné příčiny?

Autorka novinky Pořád jen provokuje vás na konkrétních situacích seznámí s myšlenkovými pochody a reakcemi dětského mozku. Její poznatky vycházejí z nedávných objevů neurofyziologie a experimentální psychologie, a její rady umožňují lepší pochopení reakcí dítěte v různém věku. Soustřeďuje se na to, co se děje v hlavách našich dětí, a na odpovědi, kterými můžeme reagovat na jejich chování a zejména na jejich potřeby. Naučíme se i jiné postupy, než jaké známe ze svého dětství, abychom si jako rodiče mohli vybrat, jak budeme jednat a nebýt přitom pod vlivem našich osobních zkušeností. Kniha ukazuje, jak náš život může být báječný, když se budeme dětem snažit porozumět. Učí, jak správně nastavit hranice, posilovat vzájemnou důvěru, jak děti postupně učit osamostatnění.

Empatický přístup k dítěti v rámci pozitivního rodičovství znamená více štěstí v každodenním rodinném životě, protože křik, hádka, pohlavek, trest nebo odseknutí nás od dětí vzdaluje. Poznatky z neurozobrazovaích metod potvrzují, že je-li dítě vystavováno stresu, narušuje se tím jeho hormonální rovnováha a to má za následek změny ve struktuře mozku.

Věk od šesti do jedenácti let je zásadní období pro vývoj mozku, citovosti a sociálních dovedností. V první kapitole se autorka zabývá stresem a potřebou náklonnosti a svobody. Uvidíme, jak naplnit zásobník lásky našich dětí a jak je nasytit bezpečím a důvěrou. Ve druhé kapitole se budeme cvičit v tom, jak je poslouchat a přijímat jejich emoce. Třetí kapitola se bude věnovat dětem mladším sedmi let. Čtvrtá kapitola představí věk rozumnosti. Osmý rok je věkem pravidel a my toho využijeme v páté kapitole, abychom přistoupili k nevyhnutelnému tématu zákazů a trestů. Otázka stanovení hranic, klíče pro usměrňování a chránění, nikoliv pro omezování či k bezúčelnému dodržování. Šestá kapitola se soustředí na děti devítileté, sedmá kapitola na desetileté. Osmá kapitola pak nastíní prožívání mladých ve věku jedenácti let.

Isabelle Filliozat je psycholožka, lektorka psychoterapie, ředitelka Školy vztahové a emoční inteligence. Zároveň je autorkou mnoha knih, mezi něž patří knihy Do nitra dětských emocí, Dokonalý rodič neexistuje či Zkoušeli jsme všechno, které můžete také nalézt na adrese www.albatrosmedia.cz.

Anouk Dubois je ilustrátorka této knihy, ale hlavně je psychomotorická terapeutka, kvalifikovaná instruktorka "Vědomého rodičovství", školitelka „Efektivní komunikace" podle Gordonovy metody.

Novinku Pořád jen provokuje zakoupíte na www.albatrosmedia.cz do konce srpna se slevou 20 %.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. srpna 2016 v 11:27  

Věk od šesti do jedenácti let je zásadní období pro vývoj mozku, citovosti a sociálních dovedností.

Vskutku? Tak to jsem žil v poměrně velkém omylu. Pominu-li, že základy jsou položeny v období prenatálním, pak jsem si myslel, že je to věk capartí. Nu, člověk se pořád učí.

krtek řekl(a)...
30. srpna 2016 v 5:07  

Neberte to vážně, jde o:
1) PR článek,
2) rady rodičům,
3) polopaticky napsanou knihu,
neb kdo by bral vážně, že v osmi letech toto, devíti ono a desíti tuhleto. Snad jen Ondřej Šteffl se svou matematikou od šesté třídy (tohle je přátelský odkaz k jiné diskusi - vše se má člověk učit průběžně ;-))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.