Zdeněk Sotolář: Inkluze se mění v milionový byznys

středa 22. června 2016 ·

V souvislosti s inkluzí ministryně slibovala podporu učitelům, kteří na ni byli dosud sami. Mluvilo se, slibovalo. Prý budou asistenti, psychologové a speciální pedagogové. Realita?

Učitelé na inkluzi zůstanou sami. Stačí je přece prohnat školením a nadělat z nich pedagogy s rozšířenou kompetenci. I stvořilo MŠMT bytost k obrazu svému zvanou certifikovaný implementátor. A vidělo MŠMT, že to bylo dobré... Implementátoři se rozlétnou po krajích a budou školit a školit, až se jim ze živnostňáků bude kouřit.

…Asistent pedagoga jako člen týmu, Včasná a dobrá pedagogická diagnostika - prevence školní neúspěšnosti, Specifika hodnocení žáků se SPU a SPCH, Podpůrná opatření u žáků základní školy, Školská legislativa týkající se společného vzdělávání v ZŠ, Druhý až pátý stupeň podpůrných opatření, Vzdělávání žáků cizinců na základní škole, Plán pedagogické podpory s žákem na ZŠ v rámci 1. stupně podpůrného opatřen, První stupeň podpůrných opatření, Vzdělávání žáků podle §16 odst. 9 školského zákona…

Nerozumíte? To je nabídka dalšího vzdělávání v souvislosti s inkluzí. Aby toho učitelé neměli ke všemu současnému papírování málo. Co kurz to 8 hodin – co kurz to 990 Kč. Vzdělávací byznys zvesela roztáčí kola. Počítejte se mnou. Kdyby z každé základky (4000) vyrazil jen jeden učitel na celé kolečko deseti kurzů, tak… 4000 × 990 × 10

A vidí implementátor, že to bude dobré…


Převzato z autorova blogu na iDNES.cz

10 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. června 2016 v 1:41  

Zabili pár much - nemálo lidí z pracáku a prachy do oběhu.
Koho dneska zajímají nějaké děti. Leda jako kamufláž.

Unknown řekl(a)...
22. června 2016 v 5:01  

hosana,blahopřeji vám, konečně jste se kolegové probudili do kalného kapitalistického rána,že to ale trvalo co?

Tomáš Barták řekl(a)...
22. června 2016 v 6:55  

Opět jsme tam, kde jsme byli. Nebo je to ještě horší? To spíš. Není opravdu čas na radikální řešení - stávku? Ne? A kdy tedy? Za co nás mají? Kdo dá dámám a pánům nahoře najevo, že je to naprosto mimo?

Unknown řekl(a)...
22. června 2016 v 7:15  

Z každé školy budou vyhnáni na tyto rychlokvašené kurzy desítky kantorů. Tak si místo jednoho z každé školy dosaďte v průměru 10 kantorů. Bude to fungovat úplně stejně jako např. u EU OPVK. Peníze začnou vysýchat směrem dolů. To znamená, že kantoři to všechno odedřou zadara. A čemu se divit? Vždyť v tomto měsíci už nám MŠMT zvyšovalo plat 2x a sdělovací prostředky 4x. A na výplatním lístku mám stále stejnou sumu.

Unknown řekl(a)...
22. června 2016 v 10:19  

V názoru na to, jaké zájmy se ukrývají za českou ministerskou variantou zavádění inkluze, se patrně s autorem článku dobře shodneme.
Ale protože nepůsobím přímo ve škole a informace ze škol mám od relativně malého počtu učitelů či ředitelů, ptám se touto cestou dalších opravdových "fronťáků": pokud víte, že nějaké semináře jsou jen "vytíračka zraku" určená k sosání státních peněz, stane se, že je přesto objednáte a zaplatíte? Je něco, co Vás k tomu opravdu nutí? A pokud tím důvodem jsou informace které jsou nezbytné k plnění ministerských vyhlášek a MŠMT je přitom neposkytlo, brání něco tomu si je vyžádat přímo od MŠMT a nepodílet se na tomto "penězovodu"? (Případně, kdyby je snad ministerstvo odmítlo poskytnout, obrátit se na správní soud... Ano, vím, pro jednotlivého ředitele, natož učitele, by to bylo hodně-hodně náročné a "drsné". Ale proč už jste si tedy neustavili tu pedagogickou komoru - to je práce přesně pro ni?)

Unknown řekl(a)...
22. června 2016 v 11:04  

a jakpak se vyvíjejí konkurzyve vašem kolí v této inkluzivně hektické době,u nás teď odchází do penze silná garda tělocvikářů of,na dvou školách výměna vpoho.na jedné se posunula zástupkyně (ředitelova pravá i levá ruka,dříve i střední vagína),na druhé taky dobrý,snacha místostarosty,ovšem třetí škola to byla zábava,jelikož nebyj dopředu zjeven vítěz konkurzu i dodali si mnozí odvahy a ze školy samotné se přihlásil čtyři a ze sousední dva,rozpoutaly se vášně,nicméne ke konkurzu se včas dostavil ředitelův synovec ,takže nakonec taky dobrý,školská kádrová karavana šlape dál aneb "kádry rozhodují vše!"

Vít Tomis řekl(a)...
22. června 2016 v 13:26  

konečně jste se kolegové probudili do kalného kapitalistického rána

Tak do toho bych se probouzel mnohem raději, než do našeho sluncem ozářeného a dobrosery zaplněného eurounijního marasmu...

Unknown řekl(a)...
22. června 2016 v 18:09  

O postižené děti jde až na posledním místě a možná, že ani to ne.

mirek vaněk řekl(a)...
23. června 2016 v 7:38  

Plný souhlas s článkem i z obrazem českého školství v diskuzi. Mám podobné zkušenosti. Ono kdyby vzdělávací materiály dalo ministerstvo na webb, to by bylo moc složité a hlavně by se na tom nemohli krajští úředníci přiživit.
Jinak dnešní ráno bych kapitalistickým nenazval. Ve školství spíše postsocialistickým idealistickým ránem s příchutí imperialismu.

Unknown řekl(a)...
24. června 2016 v 9:48  

státní politika vzdělání a osvěty ,to je základ vážení,dokud stát nebude mít státní politiku ,jest to vše o niče, i inkluze i okluze i busta kačenky v odborářském triku

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.