Zdeněk Sotolář: Britské listy lžou o inkluzi

středa 1. června 2016 ·

Tentokrát pro regionalnitelevize.cz rozmlouvá Bohumil Kartous s Klárou Laurenčíkovou z České odborné společnosti pro inkluzívní vzdělávání.


Oba se tvrdě obouvají do kampaně Blesku, aniž by však cokoliv konkrétního z kampaně Blesku citovali a především aniž by něco z kampaně Blesku opravdu vyvrátili. Zůstávají tak především v rovině obecných tlachů o významu tzv. společného vzdělávání. Že takové vzdělávání podporuje kohezi společnosti, to omílá eduinský Kartous opakovaně, vytrvale, ale především zcela jednostranně.

Že tuto kohezi mohou naopak narušovat exkluzívní soukromé školy a školičky pro bohaté, to Kartousovi ani přizvané odbornici Laurenčíkové samozřejmě nevadí. Naopak Kartous právě na soukromých školách účelově hájí, že přinášejí diverzitu. Že by však podobnou diverzitu přinášely školy speciální a praktické? To samozřejmě nepřipustí. Kartous se točí jako korouhvička směrem dle potřeby.

Dalším sepraným evergreenem této dvojice je severský příklad. Jenomže v severských zemích nikdo nebudoval inkluzívní školy navzdory tradici kvalitních speciálních a praktických škol! To je srovnávání jablek ne už s hruškami, ale rovnou s dlažebními kostkami. Nemluvě o tom, že tamní inkluzívní školy pracují v zcela odlišných podmínkách. Např. bez protiváhy přemnožených víceletých gymnázií.

Třešničkou na dortu celého rozhovoru je už jen zmínka o hodných neziskovkách, které přece nečerpají státní rozpočet. Proč taky, když se jim nabízí tučný penězotok evropských fondů? Však o tom musí tito dva neziskovkáři moc dobře vědět. ČOSIV, jehož valná hromada se vejde k jednomu stolu, věrně nabízí MŠMT podporu pro inkluzi. Však jsou osobou paní Laurenčíkové pevně propojeni.

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
1. června 2016 v 10:46  

Jo.jo, už se těším na ten severský styl inkluze v českých podmínkách. Tzn. bez peněz, bez připravených lidí a bez potřebných výukových materiálů ve školách zdevastovaných odchodem nejlepších žáků na osmiletá gymnázia a tím pádem s mnohem vyšším procentem problémových žáků ve třídách než mají tam kdesi na severu.

Vít Tomis řekl(a)...
1. června 2016 v 11:07  

tam kdesi na severu.

https://www.youtube.com/watch?v=vxjpS2zrxPI

Jan Hučín řekl(a)...
5. června 2016 v 9:33  

http://ceskapozice.lidovky.cz/otevreny-dopis-ministryni-skolstvi-inkluze-dcera-to-ma-naopak-pv0-/forum.aspx?c=A160602_130121_pozice-forum_lube

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. června 2016 v 11:29  

školní rok mé dcery proběhl s jedničkami a dvojkami na papíře, a ve výsledku skončil propadnutím

Co? Kde? S kým? Jak? Proč?
Jako že děvče opakovalo ročník? A co rodiče? Pytlici upadli do bezvědomí...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.