Stanovisko Unie zaměstnavatelských svazů ČR

úterý 3. května 2016 ·

Unie zaměstnavatelských svazů ČR vydalo stanovisko k připravovaným změnám v českém školství.

Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS ČR) jako svaz zaměstnavatelských asociací sdružuje a reprezentuje zájmy téměř 10 000 zaměstnavatelů se 750 000 zaměstnanci, a to primárně v oblastech zdravotnictví, školství, sociálních služeb a kultury.

UZS ČR podporuje ty současné kroky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které vedou a přispívají ke stabilizaci a rozvoji českého školství.

V tomto ohledu plně podporujeme aktivity paní ministryně vedoucí k navýšení platů pedagogických a nepedagogických pracovníků minimálně o 10 %, včetně zajištění zdrojů k úhradě těchto opatření. Tento krok považujeme mimo jiné za narovnání nulového růstu platů v tomto segmentu v minulých obdobích. Nastavení odpovídajících a důstojných parametrů odměňování povede k personální stabilizaci a zkvalitňování pracovníků ve školství a tím i výuky a rozvoje žáků.

Plně podporujeme také zavedení funkčního kariérního systému, který podpoří celoživotní profesní rozvoj pedagogů a propojí ho se systémem společensky zodpovědného odměňování.

Stanovisko UZS ČR ke změnám v českém školství

38 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
3. května 2016 v 17:39  

To myslim neni prvni podobne prohlaseni podporujici nejake kroky ministryne...

By mne zajimalo, jestli to z tech organizaci tryska spontanne, nebo to napisou pote, co jsou o to pozadany, a nebo je jim to jen predpripravene predlozeno k souhlasu.

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. května 2016 v 19:13  

Mě to připomnělo zdravice určité strany na prvního máje před průvodem alegorických vozů.

Unknown řekl(a)...
3. května 2016 v 20:45  

Já o sobě vím, že vzhledem k dosavadním životním skutečnostem jsem téměř paranoik. Ale proč nejdou přidat komentáře k následujícímu prohlášení Albatrosu? Pane Wagnere nemáte nějaký přijatelný komentář nebo mám opět nabýt dojmu, že schopní lidé jsou po zásluze odejiti. Tak mě napadají různé bludy (například o snaze umlčet hlas upozorňující na různé střety zájmů neziskové chobotnice, MŠMT, čerpání fondů EU a vypisovanými školeními na míru). Co Lenko uděláte s tím hnusným Bleskem? Jak ho zmodernizujete. Možná nějaká perestrojka:(

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
3. května 2016 v 20:54  

Jarek Wágner odchází z české školy po vzájemné dohodě? Jéžíšmajrá to smrdí. Pane Wágner, tolik si Vás vážím. napište sem někam pravdu, jak to je!!!!!!
Zdeněk NUTZ

Janek Wagner řekl(a)...
3. května 2016 v 20:56  

Potvrzuji, že jsme se dnes dohodli s Vaškem Kadlecem, generálním ředitelem a předsedou představenstva Albatros Media a.s., na ukončení mého působení v roli šéfredaktora České školy. Po více než patnácti letech v roli autora, později výkonného redaktora a nakonec i šéfredaktora jsem již unaven a přestože budu kolegům pomáhat při transformaci, budu se věnovat dalším projektům, o kterých budu v krátké době informovat.

Unknown řekl(a)...
3. května 2016 v 21:06  

Děkuji za vysvětlení, omlouvám se za paranoidní úlet (zejména paní Lence). Přeji Vám úspěch při práci na dalších projektech.

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. května 2016 v 21:13  

Pozice šéfredaktora, která je pro realizaci tohoto plánu klíčová, bude obsazena nejlepším možným kandidátem, který vzejde z transparentního výběrového řízení.

Takže Feřtek? Kartous? Botlík? Kalabisová? Eržika? Tajný?
Jo, jo, život je sviňa. Kam jen se my, pytlici podějeme. Kam?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
3. května 2016 v 21:14  

Také se omlouvám, zejména za přejmenování. Jenže mezi řádky něco tuším. No nic. To že nejde u zprávy psát komentáře, nezlobte se na mě, trochu to děsí. Že by první ukázka, jak se to myslí s tím rozvojem? Nějak mě nesedí to "odcházím kvůli únavě" a připravuji nové projekty.
Bojím se, že úžasná otevřenost názorů, která tu byla, už bohužel skončí.
Zdeněk NUTZ

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
3. května 2016 v 21:19  

Pane Pytlík, já bych to nezdržoval a zvolil nějakého skutečného experta na fšechno. Takže navrhuju paní Kláru Laurenčíkovou.

Doufám že bude zvolena jednohlasně a dostane 120% hlasů.

Unknown řekl(a)...
3. května 2016 v 23:23  

Tak jsme tedy skončili. Už žádné kritické hlasy nebudou ohrožovat "demokracii". Dalo se to očekávat, pač zdejší příspěvky byly evidentně "nevhodné" pro fanatické prosazovatele inkluze a podobných výmyslů "sluníčkářů". Je třeba poděkovat panu Janku Wagnerovi za to, že umožnil vydávání necenzurovaných příspěvků. Nyní už to bude pod kontrolou.

Unknown řekl(a)...
4. května 2016 v 2:46  

Pane Wagnere,
DĚKUJI VÁM! Jak Vás mohu podpořit?

krtek řekl(a)...
4. května 2016 v 5:01  

Další bašta dobyta. V každém případě velmi, velmi, velmi děkuji za těch 15 let. Nemyslím, že byste s námi všemi ve všem souhlasil (to asi ani nejde, občas nesouhlasím sám se sebou ;-)), ale zveřejňoval jste stanoviska ze všech stran, novinky, ... Nejsem si jist, že se podaří tento trend udržet. Asi mi opravdu nezbývá než vstoupit do UPS, kde je většina lidí, jejichž názoru si vážím.

Tlumočník řekl(a)...
4. května 2016 v 5:39  

Pane Wagnere, díky za vaši práci, vážím si vás.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. května 2016 v 6:56  

Též děkuji a velmi, velmi , velmi doufám, že mí předřečníci jsou zbytečně pesimističtí.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
4. května 2016 v 7:04  

No a zrovna já jsem ten praštěný optimista, ale ať to čtu jak to čtu, tak se mě to nezdá. Odehnaný šéfredaktor po vzájemné dohodě, kecy o nějakém rozvoji a odborném portálu, o hledání toho pravého šéfredaktora - no nezlobte se, ale já už tohle v sedmdesátkách jednou zažil. A nic dobrého z toho nevzešlo...Pouze poučení z krizového vývoje, ha ha...

Unknown řekl(a)...
4. května 2016 v 7:18  

Ač s místní komunitou většinou nesouhlasím a již jsem vyléčen z diskusí zde, tak nyní souhlasit musím. Bohužel nemožnost diskuse pod článkem se na této stránce snad nikdy nestala. (Nebo si tak nepamatuji).
Tudíž je to pro mne jasným signálem, kam tento portál bude směřovat. Obávám se že do kytek. Své obavy jsem napsal na mail uvedený v článku a jsem zvědav, zda mě bude odpovězeno.
Každopádně asi zmizí to co na ceskeskole oceňuji, a to že se zde objevují téměř všechny články na téma školství, ce se na českém internetu najdou. To je nejcenější. Mohu sledovat jen jeden server a jsem v obraze.
Mám i strach, že zmizí zdejší diskuse, při které se mnohdy dost bavím.
V. Nádvorník

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. května 2016 v 7:51  

Mám stejné obavy jako řada předřečníků, akorát u konkrétní zprávy o budoucích změnách si myslím, že je to (vypnuté komentáře) spíše z technických důvodů než "zlý" úmysl.

Ještě nám zavedou registraci na jméno a co my anonymní budeme dělat?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. května 2016 v 7:57  

Ještě jedna poznámečka k panu Wagnerovi, ad únava...

Možná je to podobné jako u řady učitelů v poslední době, co pozoruji, ale spíše než jen únava je to znechucení nad tím vším. I když ne jako učitel, ale redaktor pozorujete, kam se vývoj obrací. Tomu bych taky rozuměl.

Díky pane Wágnere, ať se Vám daří.

Tajný Učitel řekl(a)...
4. května 2016 v 8:40  

Pane Wagnere, pokud to tak, jak oni říkají není, nýbrž je to tak, jak vy neříkáte, založte prosím něco vlastního a bratrstvo křídou zaprášených sak (BKZS) se k vám přesune.

Pokud je to tak, jak to je, moc děkuji za nejobjektivnější profesní fórum v ČR a přeji klidnou a hlavně vysokou penzi.

Unknown řekl(a)...
4. května 2016 v 9:35  

Pane Wagnere, také děkuji za dobrou práci, jste profesionál.
Mám obecnou poznámku: pokud někde nějaké fórum technicky zmizí, není přeci žádný problém jej otevřít na jiném místě. Případný podnikatel si asi umí spočítat, zda by se mu to finančně vyplatilo. Já osobně bych takové otevřené, objektivní a politicky nekorektní fórum přivítal.

Unknown řekl(a)...
4. května 2016 v 10:45  

Pozice České školy je díky panu Wagnerovi zcela mimořádná a já osobně považuji tento portál za nejdůvěryhodnější zdroj informací o tom, co se právě děje ve školství.
Za to bych chtěla panu šéfredaktorovi poděkovat a vyslovit přání, aby tento portál ke spokojenosti čtenářů i autorů vedl dál.
Iva Švarcová.

Unknown řekl(a)...
4. května 2016 v 13:15  

Pane Wagnere, díky. Vaše objektivně politicky nekorektní platforma bude na mé ploše a v mé sborovně velmi citelně chybět.

Unknown řekl(a)...
4. května 2016 v 13:59  

K záležitosti "rozloučení Albatrosu s panem Wagnerem":
Letitá zkušenost mi říká, že rozchod skutečně v dobrém a po skutečné dohodě se pozná hlavně podle toho, že byl předem naplánován a někdy i částečně proveden navenek v tichosti a rozhodně se nástupce nehledá až po oznámení rozchodu, nýbrž už je připraven.
Kdo má na tomto konkrétním rozchodu větší "zásluhu" samozřejmě netuším. Jak se o ČŠ stará provozovatel, tj. zde Albatros, nebývá zvenku moc vidět a je tomu tak i v tomto případě. Po redakční stránce, z mého pohledu jako čtenáře a občasného přispěvatele do fóra, si Janek Wagner zaslouží mé veřejné konstatování, že se staral dobře.

tyrjir řekl(a)...
4. května 2016 v 14:10  

Chci rovněž poděkovat panu Wagnerovi za úctyhodnou a nelehkou práci pro Českou školu. Přeju panu Wagnerovi a České škole, aby ty Albatrosem ohlášené změny vedly k lepšímu. J.Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. května 2016 v 14:52  

Přeju panu Wagnerovi a České škole, aby ty Albatrosem ohlášené změny vedly k lepšímu.

Takže jako bratr švagrové náhodného známého spolužáka syna sekretářky souseda nočního hlídače v Albatrosu i já v obdobném duchu přeji panu Wagnerovi, aby to tu po těch letech i bez něj už konečně bylo k něčemu.
A jako pravověrný pytlik vyjadřuji díky za jeho práci svojí návštěvností, která i se započtením dnů prázdnin, dovolené a studijního volna činí v půměru zhruba 5,845351 návštěvy denně. Nebo tak nějak.

tyrjir řekl(a)...
4. května 2016 v 18:05  

A jako pravověrný pytlik vyjadřuji díky za jeho práci svojí návštěvností, která i se započtením dnů prázdnin, dovolené a studijního volna činí v půměru zhruba 5,845351 návštěvy denně. Nebo tak nějak.

Takže: jako sice už jen občasný ale jinak plnoprávný návštěvník České školy navrhuji zvážit zřízení počítadla návštěv "pravověrných pytliků" a všech příbuzných "švagrové náhodného známého spolužáka syna sekretářky souseda nočního hlídače v Albatrosu". "Nebo tak nějak".

Josef Soukal řekl(a)...
4. května 2016 v 18:47  

Vážený pane Wagnere,

připojuji se k Těm, kterým budete na České škole chybět. Upřímně děkuji za vše, co jste pro školství a vzdělávání udělal, a přeji spoustu úspěchů v avizovaných projektech.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
4. května 2016 v 19:41  

Také já se připojuji k chóru pozůstalých s velkými díky za vše - Vaše orba je hluboká a Váš nástupce, pane Wagnere, to nebude mít lehké. Přeji Vám do budoucna jen to dobré. Chci věřit, že plánované kroky nepovedou k likvidaci ČŠ mj. jako nezávislého diskusního fóra.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. května 2016 v 20:59  

Pane Wagnere,

také Vám děkuji. A pokud by se Česká škola měla vydat jiným směrem, než jste jí dal, založte prosím novou.

Zdeněk Sotolář

Jirka řekl(a)...
4. května 2016 v 21:23  

Děkuji a těším se na shledanou.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. května 2016 v 21:44  

A pokud by se Česká škola měla vydat jiným směrem, než jste jí dal, založte prosím novou.

...otevřenou, lesní, zdravou, pravou domácí, ledově svěží, ještě smetanovější, a soukromou pak především. Ať je to trendy, a můžeme se těšit na 'získávání dovedností, kritického myšlení, učení se zodpovědnosti a autonomii'...
Mohla by se jmenovat v duchu nové doby Česko škola.

Kamil Kopecký řekl(a)...
4. května 2016 v 21:53  

Česká škola byla pod taktovkou Janka Wagnera zatraceně cenný zdroj informací. Doufám, že tento trend zůstane zachován.
Janku, držím pěsti v nových projektech...

Martin Krynický řekl(a)...
4. května 2016 v 22:15  

Já bych chtěl Jankovi taky poděkovat.

obyčejná učitelka řekl(a)...
4. května 2016 v 22:20  

Janku (odpusťte mi tu důvěrnost), potkali jsme se jen dvakrát, přesto jsem přesvědčená, že nejste mužem, který by již chtěl odcházet do důchodu. Stopa, kterou jste zde zanechal, zůstane dlouho viditelná. A pokud opravdu opouštíte tento portál dobrovolně a z vlastního rozhodnutí (ostatně i kdyby tomu bylo naopak), určitě na Vás čekají zajímavé výzvy. Ať se Vám daří! A přeji pevné zdraví.
(Jinak prohlášení, pod kterým zde vznášíme své zdravice, je úplně k ničemu, skoro by se chtělo napsat, že stojí za prd, když je to možná naposled.)

Charlie řekl(a)...
4. května 2016 v 22:25  

Připojuji se k poděkování za práci pana Wagnera a těším se na případná setkání s ním v jiném mediálním projektu.

Unknown řekl(a)...
5. května 2016 v 13:28  

Ačkoliv komentáře přidávám jen velmi zřídka, Českou školu čtu pravidelně už nějakých pár let a je to osvěžující čtení. Děkuji za vše, co jste pro ni udělal, a přeji mnoho zdaru v dalším konání!

Petr Chaluš řekl(a)...
6. května 2016 v 23:33  

Také děkuji Jankovi za tento potřebný druh média

Miloslav Novotný řekl(a)...
7. května 2016 v 10:59  

Pane Wagnere, děkuji. Na shledanou v lepších časech.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.