Přečtěte si: Počet oborů specializačního vzdělávání lékařů se zřejmě sníží

čtvrtek 5. května 2016 ·

Počet oborů specializačního vzdělávání, ve kterých lékaři pokračují po promoci na lékařské fakultě, by mohl klesnout více než o čtvrtinu. Délka vzdělávání v jednotlivých oborech by se měla o něco zkrátit. Příslušnou vládní novelu podpořila v úvodním kole Sněmovna. Proti části změn už protestovali zástupci některých lékařských oborů.

Z článku uveřejněném na webu denik.cz vybíráme:

Úprava, kterou posoudí zdravotnický výbor, by měla podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) systém stabilizovat a zkvalitnit. Jeho současnou podobu uvádějí lékaři jako jeden z důvodů pro odchod do zahraničí, uvedl ministr. Podle bývalého ministra Leoše Hegera (TOP 09) dává novela šanci pro růst mladých lékařů. Klady normy ale ohrožuje navrhovaná struktura oborů, podotkl.

Soňa Marková (KSČM) a Radim Holeček (ODS) připomněli petici za zachování oboru dětských praktiků, kterou podepsalo přes 104.000 lidí a kterou nedávno projednával sněmovní petiční výbor. Ani podle Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) se nejedná o předlohu, nad níž by bylo možné bezvýhradně jásat.

Nad návrhem se očekává podrobná debata ve zdravotnickém výboru. Dostal na ni tři měsíce místo obvyklých dvou.

Geriatři či dětští psychiatři už protestovali, že vzdělání se pro ně chystaným vyřazením ze základních oborů prodlouží. Dlouhá doba přípravy odradí lékaře v těchto oborech, kde už teď je odborníků málo, varovali.

Nyní se lékaři po promoci, kterou završují šestileté studium medicíny, zaškolují po nástupu do nemocnic pod dohledem zkušenějšího kolegy až sedm let. Podle návrhu se má tato doba doba zkrátit. Podle kritiků chce ministr zkrácením atestační přípravy jen řešit akutní nedostatek lékařů v nemocnicích.

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
5. května 2016 v 13:51  

Vláda hasí požár benzínem.
Nejsou doktoři, tak jim sloučí zaměření. Tam, kde byli dva specialisté bude jeden. Zvednou mu výkony a on bude makat za dva.
Totéž zavedou ve školství. Inkluzí zruší specialistu na speciální škole a šoupnou děti do třídy normálnímu kantorovi na ZŠ. Místo jeslí nacpou dvouleté kojence do mateřské školky. Možná zvýší učitelům úvazky nebo sloučí předměty. Jazyková výchova, technická výchova, politická výchova, estetická výchova a sportovní výchova by mohly stačit.Učit může maturant.
To budou spokojeni, jak to hezky vyřešili. Sami dají své děti do drahých soukromých škol a budou se léčit na soukromých klinikách.
Pak se budou divit, jakto že nikdo nechce studovat medicínu a pedagogickou fakultu a když už ji nějaký šílenec vystuduje, zdrhne za hranice.
A s překvapením budou sledovat jak nový vůdce vyhrává volby u naštvaných a takto vychovaných voličů a znárodňuje a válčí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.