Kdo bude nejlepší mladý chemik České republiky?

neděle 29. května 2016 ·

Největší oborová soutěž svého druhu vrcholí: 1. června 2016 se v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice uskuteční čtvrtý ročník celostátního finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR.


Soutěž je určena žákům devátých tříd základních škol a její regionální kola probíhala od října loňského roku v deseti pořadatelských centrech: SPŠCH Pardubice, MSŠCH Praha, SPŠCH Brno, SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice, SŠLCH Olomouc, SPŠCHG Ostrava, ISŠ-COP Valašské Meziříčí, SPŠ Otrokovice a SUPŠ Karlovy Vary. Celkem se klání v tomto školním roce zúčastnilo téměř 12 000 žáků. Čtyřicet nejlepších po absolvování tří regionálních kol postoupilo do celostátního finále.

„Celostátní finále představuje vysoce prestižní událost a završuje spolupráci všech stupňů školství s průmyslovými podniky, které soutěž v průběhu roku podporovaly,“ konstatuje Petr Kalenda, děkan pořádající Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Dnešní finalisté jsou intelektuální elitou své generace, a protože naše fakulta nabízí ideální podmínky pro jejich další růst, s mnohými z nich se jistě za pár let potkáme jako s našimi studenty,“ doplňuje profesor Kalenda.

Na talentované chemiky čeká nejprve test teoretických znalostí a poté zkouška laboratorních dovedností. Zadání testů i praktické úlohy je týmovou prací pedagogů pořádající fakulty. Součet bodových zisků z obou částí soutěže rozhodne o vítězi.

Mladí chemici ale nebudou jen soutěžit. „Pro odlehčení atmosféry jsme připravili přitažlivý doprovodný program v podobě vystoupení bublináře Matěje Kodeše. Ten kromě vlastní exhibice nabídne i praktický workshop a zvídavé zájemce zasvětí do svého umění. Proběhnou také exkurze v prostorách fakulty nebo ukázky efektních pokusů,“ přibližuje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která celostátní kolo organizačně zajišťuje.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční na akademické půdě za přítomnosti místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horské, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové a řady dalších čestných hostů. Díky partnerům finále se všichni soutěžící mohou těšit na hodnotné ceny. Ti nejlepší si odnesou notebook, iPad, dotykový telefon nebo elektronickou čtečku. S velkorysou nabídkou přišla pořádající fakulta: pro prvních pět finalistů připravila příslib stipendia během prvního roku studia na FChT Univerzity Pardubice v celkové hodnotě 120 000 Kč.

„Soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR vzbuzuje stále větší zájem nejen u žáků základních škol, ale i u personalistů průmyslových firem. V letošním roce získalo celostátní finále nového významného partnera, kterým je společnost Dow Europe. Do budoucna bychom rádi zapojili i další firmy a zahájili spolupráci s ministerstvem školství. Mladý chemik je totiž klíčovou aktivitou v popularizaci chemie u nastupující generace a z dlouhodobé perspektivy pomáhá řešit aktuální nedostatek středoškolsky vzdělaných odborníků v oboru chemie na trhu práce,“ uzavírá Ivan Souček, ředitel Svazu chemického průmyslu České republiky, generálního partnera celostátního finále.

Více informací na: www.mladychemikcr.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.