CERMAT: Základní informace k písemným zkouškám společné části maturitní zkoušky

úterý 3. května 2016 ·

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání připravilo shrnutí základních informací k organizaci písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky. Jsou zde k dispozici konkrétní termíny zveřejnění výsledků testů, písemných prací i termínu žádosti o přezkum, včetně dalších užitečných informací.


Ke stažení:




Užitečné informace:


  • Řiďte se pokyny zadavatele zkoušky v učebně a pokyny uvedenými v testovém sešitě. Přední strana testového sešitu obsahuje důležité informace k příslušné písemné zkoušce a informuje vás i o správném způsobu zápisu odpovědí.
  • Přepište své odpovědi do záznamového archu! Poznámky k řešení si můžete dělat do testového sešitu. Nechte si však dostatečný čas na přepsání odpovědí do záznamového archu. Jakékoliv odpovědi, byť i správné, ale uvedené v testovém sešitu a nepřepsané do záznamového archu, nebudou hodnoceny.
  • Používejte pouze povolené pomůcky. Použití jakékoli jiné pomůcky (mobilní a jiná elektronická zobrazovací zařízení, tj. mobilní telefony, notebooky, netbooky, smartbooky, PDA, tablety, čtečky elektronických knih, audio přehrávače, PMC, MID, speciální hodinky s možností nahrání dat aj.) či nesamostatná práce (napovídání, opisování, využívání „taháků“ apod.) jsou přísně zakázány a bude na ně nahlíženo jako na hrubé porušení pravidel maturitní zkoušky vedoucí k vyloučení žáka ze zkoušky.
  • Používejte černě nebo modře píšící propisovací tužku, která píše dostatečně silně a nepřerušovaně, a vezměte si s sebou raději ještě náhradní. Zásadně nedoporučujeme psát „čínou“, fixem, plnicím či „gumovacím“ perem. Bude-li váš písemný projev nezřetelný, přerušovaný či jakkoli rozmazaný, doplatíte na to jenom Vy. To platí nejen u písemných prací, ale i při vyplňování didaktických testů.
  • Předmětem hodnocení písemné práce SČ MZ je pouze autorský text žáka. Text prokazatelně převzatý z dostupného zdroje se nezapočítává do celkového rozsahu písemné práce a nebude hodnocen.
  • Pozvánku k písemným zkouškám nebo některé výsledkové dokumenty z jarního zkušebního termínu maturitní zkoušky si můžete nechat odeslat e-mailem prostřednictvím výsledkového portálu žáka na adrese vpz.cermat.cz.
  • Při ztrátě kteréhokoli dokumentu souvisejícího s maturitní zkouškou se obraťte na ředitele školy. Centrum školám tyto dokumenty zpřístupňuje v elektronické formě a škola tak má veškeré dokumenty k dispozici.
  • Sledujte stránky www.novamaturita.cz a facebookový profil Udělám maturitu.

Centrem neautorizované informace, aktivity či jiné činnosti týkající se organizace společné části maturitní zkoušky mohou obsahovat údaje nepravdivé nebo zavádějící a jejich užití může čtenáře postavit do nepříjemných situací v konfrontaci s podmínkami vlastní realizace maturitní zkoušky. Pokud již informace či služby jiného než oficiálního zdroje využijete, ověřte si vždy jejich relevantnost na oficiálních informačních zdrojích Centra.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.