Asociace češtinářů: Zdařilé studentské práce – vypravování (písemná maturitní práce)

pondělí 23. května 2016 ·

Barbora Zifčáková, studentka oktávy Gymnázia a SOŠ Rýmařov, si vybrala pro svou maturitní práci psanou v jarním termínu letošního roku zadání č. 6: Ztráta paměti. Její práce se vyznačuje kreativním užitím retrospektivy formou střihové techniky, hutnými popisy a dialogy, střídáním přímé řeči s nevlastní řečí přímou (nověji neznačenou přímou řečí) a vytvořením časového zarámování příběhu, jehož pointa je až thrillerová.


S vypětím sil pootevřel oči. Uschlé škraloupy očního moku smíchané se slanými slzami ho řezaly do očí a mokvající rána kolem pravého víčka mu zakalovala pohled. V hlavě mu třeštilo bolestí, v uších zněl neutuchající, monotónní zvuk nemocničních přístrojů a on se, neschopen pohnout pod přikrývkou, jež se zdála vážit tunu, marně snažil vzpomenout si, jak se do sterilního, depresivního pokoje na jednotce intenzivní péče vlastně dostal. Ležel tak hodinu, dvě, možná týden, snažil se, ovšem bez výsledku.

„Eriku?“ ozvalo se ode dveří.

„Anno? Lásko. Neměla bys tu být. Je to riskantní!“

„Tvá žena mě nezajímá. Jsi tu už čtyři dny, nikdo mi nedal žádné informace. Musela jsem tě vidět.“

„Čtyři dny?“ zalapal Erik po dechu, „co se vlastně stalo?“ Nemusel se ptát dvakrát. Jeho zmatené myšlenky dostaly opět řád, vzpomínky se náhle vrátily a udeřily jej jako blesk z čistého nebe.


Celá práce na webu Asociace češtinářů

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.