Vít Tomis: Česká školní inspekce a preventivní programy

pondělí 4. dubna 2016 ·

Mediální humbuk kolem šikany na třebešínské průmyslovce trochu utichá a tak se už lze podívat i na práci České školní inspekce. Ta provedla v uvedené škole inspekční šetření v květnu 2015, tedy cca půl roku před tím, než šikana propukla – či spíše než byla zveřejněna.


Inspekční zpráva je veřejná a je k dispozici například na webu ČŠI.

Z této zprávy můžeme zjistit, že:

  • Ředitel školy (dále "ředitel") uplatňuje demokratický způsob řízení, jenž se odráží v příznivém školním klimatu.
  • Promyšlené rozvržení kompetencí vytváří vhodné podmínky pro chod školy.
  • Kontrolní činnost funguje standardně.
  • Společným znakem všech zhlédnutých hodin byla příjemná pracovní atmosféra bez stresu. Výuku podporovala kázeň i pozornost žáků a také jejich přirozená komunikace s učiteli. Žáci mají zažitá pravidla způsobu práce, slušného chování a ztotožňují se s nimi.
  • Sledované hodiny cizích jazyků (anglický, německý, ruský jazyk) se většinou vyznačovaly pedagogickou zkušeností vyučujících. Žáci byli aktivní, projevovali o učivo zájem. Hodiny měly jasnou strukturu, byly dynamické, časově dobře zvládnuté.
  • Dobře nastavené mechanizmy umožňují průběžně sledovat a vyhodnocovat výsledky vzdělávání žáků a v případě výskytu školní neúspěšnosti operativně reagovat a přijímat opatření ke zlepšení.
  • Funkční systém poradenských služeb ve škole vychází ze vzájemné spolupráce výchovné poradkyně, metodika prevence, školní psycholožky a odborných zařízení. Hlavní důraz je kladen na včasné podchycení rizikového chování žáků, vytváření pozitivního pracovního klimatu a kolektivních vazeb.

V závěru zprávy je pak na prvním místě uvedena tato silná stránka školy: klima školy.

O 10 měsíců později se pak v inspekční zprávě dočteme, že „Jako problematická se ukázala také práce školního metodika prevence, školní psycholožky a výchovné poradkyně, a to zejména v tom smyslu, že jejich činnosti nebyly vykonávány v souladu, jejich komunikace byla buď nedostatečná, nebo neprobíhala vůbec a jejich kompetence se nepřekrývají a jejich činnosti vzájemně nedoplňují, ale naopak jsou v nich prázdná místa.“

A tak si kladu otázku, zda při hodnocení školy selhali konkrétní pracovníci ČŠI anebo jestli je ČŠI zbytečná jako celek... Klima školy a funkční systém poradenských služeb se za půl roku nemohly tak výrazně změnit.

„Systém poradenských služeb“ ve školství je nefunkční, je to činnost vykonávaná právě jen pro podobné kontroly. Nebylo by lepší tu spoustu hodin preventivního programu vrátit zpět k dispozici výuce? Neexistuje lepší využití finančních prostředků věnovaných „neziskovkám“, které tuto činnost školám vnucují a školy ji musí přijímat? A že jich je...

MŠMT reaguje přesně naopak – vydává nová opatření, aktualizuje stará. Při dalších šetřeních ve školách už bude ČŠI kontrolovat zase o něco více papírů.

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
4. dubna 2016 v 10:04  

Proč papíry?
V dnešní informační společnosti by měl stačit počítačový program, který z elektronických třídních knih a záznamů škol vytáhne potřebné informace. ČŠI by se měla radikálně změnit. Měli by to být nejzkušenější z nejzkušenějších učitelů a ředitelů, kteří budou schopni informace posoudit. A tedy i případně poradit s nápravou.

Unknown řekl(a)...
4. dubna 2016 v 11:07  


"papír betj muší", u soudu nic kromě papíru neobstojí,o tom žádná,ale čši nemá být uložiště pro spolustraníky,kamarády a kamarády kamarádů dle hesla "kam s ním,přece nepůjde zpátky učit",inspekce musí být "foxteriér",když pžijde na školu musí lítat peří,tři dny bohatě stačí, aby tři inspektoři-zkušení kantoři, co prošli základkou a učňákem,státní a soukromou školou, ji rozebrali domrtě, a po každý návštěvě inspekce musí dojít alespoň k jedné kádrové změně ve vedení,inspekce musí hodnotit nejen školu samotnou ale i její komunikace se zřizovatelem,po skončení inspekce musí inspekce navrhnout několik variant nápravy a zaslat to jak na mšmt tak zřizovateli,po dvou letech miniunspekce následná,atd atd to musí fungovat.to musí cvrkat.....

Unknown řekl(a)...
4. dubna 2016 v 11:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.