Přečtěte si: Zakazovat školákům mobil i o přestávce je přehnané, radí ministerstvo

sobota 16. dubna 2016 ·

Některé školy nařizují dětem vypnout při výuce mobil, jinde jsou ještě přísnější. Přístup, jak učitelé předcházejí vyrušování nebo kyberšikaně, se různí. „Zakázat nosit mobil do školy není možné,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz právnička a náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková.


Z rozhovoru Martiny Vyroubalové s Danou Prudíkovou v iDNES.cz vybíráme:

Podle čeho by se tedy ředitelé měli řídit a jak poznají, že opatření, které ukotvili ve školním řádu, už je „za hranou“?
Pro tvorbu školního řádu vydalo ministerstvo metodický dokument. Pokud Česká školní inspekce konstatuje rozpor se zákonem, je škola povinna řád uvést do souladu s ním. Víme o jednotkách případů, kdy se školy pokusily paušálně zakázat nošení mobilních telefonů.

Mají ředitelé povinnost problematiku používání telefonů ve školním řádu konkrétně ukotvovat?
Ze školského zákona ani dalších právních předpisů to nevyplývá. Je však zcela v souladu s nimi a žádoucí, aby byla ve školním řádu stanovena pravidla, podle nichž mají být konkrétní přístroje používány. Třeba možnost telefonovat či posílat SMS výhradně o přestávkách, omezit jejich používání při vyučování a podobně. Stejně tak by měl řád obsahovat i vymezení výchovných opatření pro případ, že nebudou pravidla žáky dodržována.

2 komentářů:

jir řekl(a)...
17. dubna 2016 v 11:06  

Už mne ti právníci opravdu "lezou krkem". Jenom pořád kvíkají. Takové rady ať si strčí někam. Nejsou schopni ani řící, podle zákona to musí být tak a tak. Přitom to má být právně v pořádku. Tisíce lidí na školách to pak musí řešit, někteří to za peníze konzultují s právníky, jiní to nechají na svém rozumu, část to má pak blbě úplně zbytečně. Nemohu dělat něco blbě, když to pak ovlivňuje tisíce lidí, fakt ne.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. dubna 2016 v 20:35  

Mobily žákům nezakazuji ze strachu, abych nebyl nařčen, že závidím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.