Přečtěte si: Jako ministr Fiala za inkluzi bojoval, v čele ODS otočil. Praktické školy rušit nesmíme, varuje

čtvrtek 7. dubna 2016 ·

Bývalý ministr školství a předseda občanských demokratů Petr Fiala zahájil turné po krajích, kde chce s občany diskutovat o vzdělávání. Chtějí zabránit uzákonění povinného posledního roku v mateřské škole i jednotným přijímacím zkouškám. Odmítli inkluzivní novelu, která má od září podpořit začleňování dětí s postižením do běžných škol. Přitom sám Petr Fiala rozsáhlejší inkluzi podporoval a stál u zrodu příprav nynější novely. Nyní tvrdí, že inkluze zničí školství.


Z článku Markéty Hronové v Aktuálně.cz vybíráme:

"My jsme prosazovali změnu diagnostiky. Chtěli jsme zabránit tomu, aby byly zdravé děti, které nemají mentální handicap, zařazovány do praktických škol z kulturních či sociálních důvodů. Ze zahraničí nám říkali, že máme o třicet procent více dětí s lehkým mentálním postižením, než má být, a my jsme říkali dobře, my zlepšíme diagnostiku a zjistíme, jak to je. Pokud to tak bude, tak se základní školy praktické budou redukovat přirozeně," řekl dnes Fiala.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 18:19  

Praktické školy jsou fakticky před zničením. Zrušením přílohy LMP se z nich staly běžné ZŠ a to se všemi důsledky. Dochází ke srovnání dotace na žáka s běžnými ZŠ. A to může být likvidační, protože je spočítáno, že ekonomicky únosný stav žáků ve třídě je 17. Taky nelze předpokládat, že praktické školy budou i nadále financovány krajskými úřady. Nepředpokládá se totiž, že ČSSD obhájí kraje a 10 senátorských míst. Část klientů praktických škol se navíc objeví v běžných ZŠ. A nejhorší na tom je, že na tomto stavu se podílely všechny strany politického spektra. A podepsal i Miloš.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 18:31  

Já stále ještě věřím, že dílo zkázy nebude dokonáno a nakonec zvítězí zdravý rozum.

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2016 v 6:40  

"zvítězí zdravý rozum."

Toto vítězství si přeje 93% kantorů v ČR.

mirek vaněk řekl(a)...
8. dubna 2016 v 8:09  

Výroky p. Fialy jsou politické. Je poznat, že to je vystudovaný politik bez pevných názorů. Jako korouhvička otáčí každou chvíli někam jinam. Pokud bude v čele ODS, tak tato strana nemá šanci.
Protože má lví podíl na tomto stavu školství, málokterý pedagogický pracovník mu věří.
Fanda Moudrý to napsal, jak to je a bude. Politické strany budou pózovat, ale nic nezmění.

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2016 v 9:14  

Mně je v podstatě jedno, jako motivací je momentálně jednání pana Fialy vedeno. Pokud by se mu podařilo zrušit tu nesmyslnou vyhlášku a prosadit novelu ŠZ, půjdu klidně volit ODS.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.