Přečtěte si: České školy diskriminují chudé chytré děti

pátek 22. dubna 2016 ·

Každé jaro přichází hodně dětí motivovaných rodičů o volné soboty. Chodí se učit, jak uspět v přijímacích zkouškách na střední školy. V těch testech nenaberou žádné nové poznatky, naučí se jen, jak je pak naostro udělat dobře. Mechanicky se nabiflují, co se v testech dá čekat. Na mnoha středních školách se totiž u přijímacích zkoušek stále netestují intelektuální schopnosti dětí pro studium, ale nabrané znalosti.


Z článku Lenky Zlámalové v Echo24.cz vybíráme:

To výrazně zvýhodňuje nepříliš chytré děti velmi motivovaných a sebevědomých rodičů, kteří jsou připraveni udělat všechno pro to, aby svého potomka, bez ohledu na jeho schopnosti, dostali na co nejlepší školu. A je to tvrdá, často nepřekonatelná překážka pro chytré a inteligentní děti ze sociálně slabších rodin, kde otci ani matce na vzdělání příliš nezáleží, případně prostě nemají čas a peníze, které by do něj byli schopni či ochotni věnovat. Jeden test nanečisto stojí v kombinaci čeština, matematika plus základ ze studijních předpokladů 450 korun. Jedno kolo ale bravurnost ve zvládání testů rozhodně nezaručuje. Na to, aby se dítě testy naučilo, je potřeba několik opakování. Proto se nabízejí cenově výhodné balíčky pro tři soboty za 1200 korun, pět sobot za 2000 korun, ale i deset kol za 4000 nebo dvacet za 8000 korun.

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. dubna 2016 v 10:02  

Nic jsme neplatili, děti normálně chodily do školy.Přesto se dostaly na osmiletý gympl bez problémů Že by začala inkluzivní kampaň proti gymplům?

krtek řekl(a)...
22. dubna 2016 v 11:17  

České školy? Kdo ty kurzy/testy nabízí? Pokud je na základní škole kvalitní výuka, žáci se naučí číst, psát, počítat, žádné kurzy nepotřebují.

Unknown řekl(a)...
22. dubna 2016 v 20:20  

Autorka nepochopila. Jedná se o skrytý nábor nových žáků a snadný výdělek střední školy.

Jinak má pravdu. Děti motivovaných rodičů jsou zvýhodněny vůči chytrým ale lenošným dětem. Vždyť přece zaměstnavatel taky radši chytrého a lenošného pracovníka? Hlavně v novinách je jich asi spousta.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.