ODS: Školství musí být prioritou. Máme konkrétní řešení

čtvrtek 7. dubna 2016 ·

Občanští demokraté dnes představili priority v oblasti školství. ODS přišla s konkrétními návrhy, které výrazně zlepší fungování škol a propojí vzdělávání s praxí. Prioritou je zvýšení platů učitelů. Petr Fiala se také chystá na diskuze s občany v regionech. Tématem bude školství, ale i migrace a další aktuální témata.


„V následujících dvou měsících vyjedu na diskuze s veřejností po celé České republice. Těším se na to. Během těchto cest vždy slyším spoustu nápadů co zlepšit, aby se aktivním a pracovitým lidem žilo lépe. Začínáme se školstvím, které patří mezi nejdůležitější oblasti. V nejbližší době se těším na 16 setkání ve všech regionech ČR. Mluvit chci také o migraci. Naše země musí zůstat bezpečná a suverénní. Představíme vizi moderní České republiky postupně i v dalších oblastech, jako jsou třeba zdravotnictví a moderní státní správa,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Vzdělání je budoucnost našich dětí.

Vzdělání je budoucnost našich dětí

CÍL 1: ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ

  • Jednoduché vzdělávací cíle a dokumenty
  • Návrat pravomocí ředitelům škol
  • Omezení byrokracie ve školství
  • Zachování jediné úrovně státní maturity

CÍL 2: PODSTATNÉ ZVÝŠENÍ PLATU UČITELŮ

  • Zvýšení netarifní části platů pro učitele
  • Zvýšení platů dobrých učitelů bez ohledu na délku praxe – rozhodují hlavně výsledky
  • Nárůst průměrného platu učitelů nad 35 000 Kč měsíčně
  • Potřebné peníze půjdou převážně z rezortu MŠMT omezením nesmyslných „podpůrných“ projektů

CÍL 3: SPRAVEDLIVÉ A EFEKTIVNÍ FINANCOVÁNÍ

  • Stejný příspěvek na žáka stejného věku napříč republikou
  • Finanční bonusy jen pro nižší stupně malotřídních škol na vesnicích
  • Odmítnutí nového systému financování regionálního školství připravovaného současnou vládou, který způsobí finanční rozvrat školství

CÍL 4: ZVÝŠENÍ ATRAKTIVITY UČŇOVSKÉHO ŠKOLSTVÍ

  • Zapojení podnikatelů i drobných živnostníků do učňovského školství – rozvíjení duálního modelu vzdělávání
  • Příspěvek pro živnostníka, který vzdělává učně v oboru
  • Celou profesní část vzdělání může učeň absolvovat u živnostníka, na závěr pouze složí učňovskou zkoušku, která ověří jeho znalosti

CÍL 5: ZABRÁNĚNÍ CHAOSU

  • Zastavení nepřipraveného pokusu o inkluzi žáků, kteří na základní školu nemají mentální kapacitu
  • Nechceme rušit speciální školství
  • Zrušení ideologických projektů ministryně Valachové – povinné předškolní vzdělávání, jednotné přijímací zkoušky na střední školy a další socialistické návrhy

Zdroj: www.ods.cz

9 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. dubna 2016 v 16:52  

Slibem nezarmoutíš.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 17:09  

Mám obavy, že vlády v letech 2006 -2013 braly školství "jako absolutní prioritu". Taky to tak potom vypadalo. Ostatně za současné koalice taky žádná sláva.

Jiri Janecek řekl(a)...
7. dubna 2016 v 17:41  

Trochu mi to mistama pripomina "notovy papir byl drahy" -- "Cimrman mel malo penez"... Ale to je asi vlastnost volebnich hesel.

Celkem nechapu proc zvysovat netarifni cast platu pro ucitele (a kam - na 120 %), kdyz realne se vyplaci 0-5 % toho mozneho maxima...

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 18:06  

"Zvýšení platů dobrých učitelů bez ohledu na délku praxe – rozhodují hlavně výsledky"

Jsem dcerou pana starosty, jsem milenkou pana ředitele, můj otec hraje golf a tenis s paní ředitelkou, lezu paní řídící do ...Je to naprosto subjektivní a neměřitelné. Rad uvidím pravidla pro udělování nadtarifních složek platu, která budou pro ředitele závazná. Takový "Nový kariérní řád" z dílny ODS.

"Nárůst průměrného platu učitelů nad 35 000 Kč měsíčně"

Sliby, chyby. Nízké daně="malý stát". To si pan předseda také půjčí u Ebanky?

Vít Tomis řekl(a)...
7. dubna 2016 v 19:33  

Jsem dcerou pana starosty, jsem milenkou pana ředitele, můj otec hraje golf a tenis s paní ředitelkou, lezu paní řídící do .

Od toho jsou tady občané, aby kontrolovali své zastupitelstvo, koho zřizovatel jmenuje do čela školy a podobně. Pořád si myslím, že je to lepší kontrola, než celorepublikově vyhlásit, že ředitelé jsou všichni neschopní nebo spíše všeho schopni grázlové a tak jim vezmeme všechny pravomoci a kantoři budou dělat všichni za stejný plat. Tedy až na věkový "bonus".

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2016 v 6:35  

Bohužel, asi žiji na špatné adrese, protože jsem toto zažil. A odměny dotyčným? 35 000, 34 000 před koncem roku.
A ostatní 0,- Kč. Potom věř. Je tedy třeba dát tomu nějaký rámec, protože těch osvícených ředitelů není ani jedno procento.

Ferda44 řekl(a)...
8. dubna 2016 v 12:23  

Především - ODS sice v době svých vlád vždy proklamovala prioritní důležitost vzdělávání, ale pravidelně řízení tohoto "v předvolebních proklamacích prioritně důležitého resortu" svěřila koaličnímu partnerovi (Liška, Dobeš a podobní).

Ale konkrétně:

Cíl 1: Obecně platí, že dosažení cíle by mělo být měřitelné - tedy jak a podle jakých kritérií se měří KVALITA VZDĚLÁVÁNÍ?

Cíl 2: Nehledě na okolnost, že zvýšení netarifní části platu je nesmysl - jak se z centrální úrovně pozná dobrý učitel, kterému se má zvýšit plat, o jaké navýšení rozpočtu se jedná, pokud by se měl průměrný plat zvýšit na požadovanou úroveň a kolik je vydáváno na ony "nesmyslné podpůrné projekty"?

Cíl 3: Zejména první odrážka je například například i vzhledem k výrazně vyšším nákladům na vzdělávání dětí se SVP naprostý nesmysl.

Cíl 4: Ne že by to nebylo možné, ale...

Cíl 5: Sakra, a že tomu chaosu nezabránil pan současný předseda ODS v době, kdy byl ministrem.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. dubna 2016 v 13:45  

No to mě po.er. Kdy budou volby? Unikl mi nějaký termín?

ODS, která škrtila učitele, nedala ani kačku, školy neměly ani na pomůcky ani ne neschopenky teď vykřikuje, že máme mít 35 000 Kč?

Ten Fiala se už zbláznil taky a úplně. On ví jistě, že se nikam (po volbách) nedostanou a že jim padají preference, tak zkouší procenta nahnat na učitelích.

Nikdo na světě vám nemůže dát, co já vám dokážu slíbit. - Fiala

Janek Wagner řekl(a)...
8. dubna 2016 v 14:09  

Za vlád ODS byli různí ministři a ministryně: od Kuchtové a Kopicové přes Lišku a Dobeše po Fialu a Štyse.

Za Lišky bylo tzv. liškovné, tedy peníze do nadtarifů. Zároveň odstartoval přípravu inkluze (šéfka ČOSIV Laurenčíková byla tehdy náměstkyní, za nich už šlo prvních 1 a čtvrt miliardy na pilotáž inkluze do krajů) a projekt EU peníze školám, tedy první šablony, bohužel ale jen pro mimopražské školy.

Dobeš byl katastrofa, ze které se školství a ani ministerstvo a jeho PŘO ještě nevzpamatovalo.

Fiala byl váhavý střelec...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.