MŠMT: Druhý pilot přijímacích zkoušek proběhl bez problémů

pátek 29. dubna 2016 ·

Ve dnech 15. a 18. dubna 2016 proběhlo ve 13 krajích České republiky pokusné ověřování organizace přijímacího řízení s využitím centrálně zadávaných jednotných testů do čtyřletých oborů vzdělání a oborů víceletých gymnázií.


„Nemám pochyby o tom, že bychom po dvou letech pokusného ověřování nedokázali zajistit start jednotných přijímacích zkoušek na gymnázia a střední školy od příštího jara a věřím, že tak, jak jsou spokojeny stávající gymnázia a střední školy, které se do pokusného ověřování zapojily, budou spokojeny také ty ostatní,“ řekla k průběhu pilotu ministryně školství Kateřina Valachová.

Organizací projektu, který navázal na obdobný projekt z loňského roku, a vyhodnocením výsledků bylo pověřeno Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. „Cílem vlastního testu bylo nabídnout ředitelům škol takové rozřazení populace, aby si mohli i v rámci osmiletých a šestiletých gymnázií, kde jsou významné převisy uchazečů, dobře vybrat z těch nejlepších,“ řekl ředitel Centra Jiří Zíka.

Pilotní ověřování proběhlo bez organizačních problémů a výsledky jednotných testů uchazečů byly středním školám poskytnuty v předem stanoveném termínu 21., respektive 22. dubna.

K pokusnému ověřování se na podzim loňského kalendářního roku přihlásilo celkem 644 středních škol s obory zakončenými maturitní zkouškou. Zapojení škol do pokusného ověřování bylo dobrovolné a ředitelé škol si mohli sami zvolit jak výsledky jednotných testů využít při rozhodování o přijetí či nepřijetí uchazečů. K podpoře rozhodování ředitelů stanovilo Centrum pouze doporučenou minimální hranici úspěšnosti pro jednotlivé testy.

„Zavedení jednotných přijímacích zkoušek považujeme za velmi dobrý krok správným směrem. Tím, že jsme přistoupili k myšlence jednotných přijímacích zkoušek, se posouváme dál. Určitě nám to pomůže v tom, že žáci, kteří k nám přicházejí do školy, budou kvalitnější než ti, které jsme přijímali dříve,“ řekl Jiří Zajíček, ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze.

U čtyřletých oborů vzdělání se řádného termínu jednotných testů, který se konal v pátek 15. dubna, zúčastnilo celkem 42 142 uchazečů, což je zhruba o 2 000 uchazečů více než v loňském roce. Dosažený průměrný procentní skór, tedy průměrná úspěšnost uchazečů v jednotlivých testech byla u čtyřletých oborů 39,4 % u matematiky a 57,2 % u českého jazyka a literatury.

V pondělí 18. dubna se pak jednotných testů zúčastnilo celkem 3 153 uchazečů o přijetí do šestiletých gymnázií a 13 544 uchazečů o přijetí do gymnázií osmiletých. Oproti loňskému roku se jedná o nárůst o 22,3 procentních bodů v případě šestiletých a 29,5 procentních bodů v případě osmiletých gymnázií. Průměrný procentní skór uchazečů o šestiletá gymnázia byl v případě matematiky 37,9 %. V případě osmiletých gymnázií pak byla hodnota průměrného procentního skóru v didaktickém testu z matematiky na úrovni 42,9 %. A v didaktickém testu z českého jazyka na úrovni 51,1 %.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2016 v 10:08  

Uvědomme si, že se jedná o asi polovinu dětí, které byly testovány. Především tu lepší polovinu. Tedy reálné průměrné výsledky budou při účasti všech žáků posunuty dolů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.