Ve vyrovnaném celostátním kole fyzikální olympiády letos nejlépe skončil student z Českých Budějovic

úterý 1. března 2016 ·

Bílovec a Ostrava se v únoru staly dějištěm 57. celostátního kola fyzikální olympiády. Téměř padesát nadaných studentů středních škol řešilo zajímavé fyzikální úlohy, se kterými se letos nejlépe popral Lukáš Honsa z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Těsně za ním se umístil Filip Bialas z Gymnázia Opatov v Praze a na třetím místě skončil Jiří Etrych z Gymnázia Dašická v Pardubicích se stejným počtem bodů jako čtvrtý Lukáš Supik z Třineckého gymnázia. Skupina ČEZ, která je partnerem soutěže, věnovala nejúspěšnějším účastníkům 10 tisíc korun na další rozvoj.


Celostátní kolo bylo vyvrcholením již 57. ročníku fyzikální olympiády. Vítězem se stal Lukáš Honsa z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Na stupních vítězů ho doplnili Filip Bialas z Gymnázia Opatov v Praze a Jiří Etrych z Gymnázia Dašická v Pardubicích. Žáci vždy bojují nejprve o postup ze školních kol do krajských, z nichž letos 48 nejlepších postoupilo do celostátního kola.

Nejúspěšnější řešitelé z celé republiky poté dostanou možnost reprezentovat stát v mezinárodní soutěži – letos mladí fyzici pojedou pod českou vlajkou do švýcarského Curychu. Z těchto mezinárodních soutěží Češi pravidelně vozí medaile. Z loňského ročníku mezinárodní fyzikální olympiády v indické Bombaji přivezlo všech pět českých studentů cenné kovy, přičemž nejlépe dopadl právě Filip Bialas, který bude Českou republiku díky úspěchu v tomto celostátním kole olympiády reprezentovat i letos.

Organizaci celostátního kola fyzikální olympiády si vzalo letos na starost Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci. „Myslím, že jsme účastníkům nabídli zajímavý program a rozmanité aktivity. Zahájení olympiády proběhlo v prostorách Velkého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice, kde žáci zpracovávali i teoretické úlohy. Experimentální úlohu pak řešili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Oficiální program doplnily také doprovodné přednášky a exkurze,“ řekl k vydařené akci Mgr. Tomáš Táborský, organizátor soutěže.

Skupina ČEZ je partnerem Jednoty českých matematiků a fyziků již šestým rokem a pravidelně přispívá na organizaci matematických i fyzikálních olympiád a věnuje vítězům celostátních kol finanční odměnu na jejich další vzdělávání. Snaží se tak podporovat studenty, které baví jinak obecně méně oblíbené předměty a mají tak potenciál stát se v budoucnu technickými odborníky.

„Mladých lidí s technickým vzděláním je v poslední době nedostatek. Fyzika a matematika jsou perspektivní předměty, které ale žákům základních a středních škol nahání často spíše hrůzu. Skupina ČEZ proto finančně podporuje obě olympiády a navíc každoročně nabízí jedné ze zapojených škol možnost získat příspěvek 200 tisíc korun na speciální Oranžovou učebnu pro výuku technických předmětů. V oblasti fyziky pro žáky připravujeme, mimo jiné, také populárně-naučnou soutěž Vím proč, na jejichž stránky mohou žáci posílat videa fyzikálních pokusů a vyhrát tak třeba tablet pro sebe či další příspěvek pro svou školu na Oranžovou učebnu,“ popisuje Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ, který studentům předal ceny.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.