Průvodce upraveným RVP ZV od září 2016

úterý 1. března 2016 ·

Národní ústav pro vzdělávání připravil a na stránkách RVP.cz zveřejnil metodickou pomůcku Průvodce upraveným RVP ZV. Materiál je určen všem učitelům ze základních škol a víceletých gymnázií, vedení škol a koordinátorům školních vzdělávacích programů těchto škol.

Vzhledem k úpravám Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) platných od září 2016, které zohledňují zrušení přílohy LMP (upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením), zveřejnil Národní ústav pro vzdělávání materiál, který má pomoci školám zorientovat se ve změnách a uvést své školní vzdělávací programy (ŠVP) do souladu s novým RVP ZV.Průvodce je rozdělen na dvě části:

  1. část, ve které jsou zveřejněny upravené kapitoly RVP ZV, komentáře k nim a doporučení pro vzdělávání žáků s LMP
  2. část, ve které jsou zařazeny doporučení pro vzdělávání žáků a doporučené postupy při úpravách ŠVP, při tvorbě plánů pedagogické podpory a individuálních vzdělávacích plánů.

Průvodce, který bude postupně doplňován a rozšiřován je k dispozici na www.rvp.cz/pruvodce.


3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. března 2016 v 10:51  

Takže zase to bude spousta obecných rad co má učitel všechno dělat. Nic konkrétního. Ještě že na ZŠ neučím. Nás to postihne za několik let, až k nám produkty této reformy dojdou. Tak jak to poznáváme teď s produkty ŠVP. Slabí žáci jsou ještě slabší a neschopnější než před lety. A to měla reforma přechodu od osnov na ŠVP za cíl podpořit slabé žáky.
Chudáci děti i učitelé. Místo učení budou zase tvořit lejstra, aby úředníci okolo měli nad čím rozumovat a za co brát peníze.

Unknown řekl(a)...
1. března 2016 v 22:12  

Bude to docela záhul a to úplně zadarmo. V RVP jsou u jednotlivých předmětů zahrnuty minimální požadavky pro žáky. Bude tedy třeba vytvořit nové školní výstupy a přiřadit učivo. A týká se to všech předmětů zahrnutých v ŠVP. U učiva všichni dobře víme, že ho nově příchozí žáci prostě nedají. Navíc MŠMT tlačí ředitele škol do InspIS a zase vše úplně zdarma. A má být hotovo do 1.9.2016 a vše odsouhlaseno školskou radou. Při běžné práci a úvazku učitele je to docela časově náročná práce, která se navíc u školních výstupů musí konzultovat s odbornými učiteli. A zase - vše úplně zdarma.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
1. března 2016 v 22:54  

Vzdělávací obsah se nezměnil, proto nemusí být učební osnovy z tohoto důvodu měněny.
Viz http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=10465

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.