Středoškoláci upozorňují na nefunkční institut školského ombudsmana

středa 2. března 2016 ·

Několik měsíců se musela angličtinářka Střední průmyslové školy, která sídlí v Praze-Malešicích v ulici Na Třebešíně, potýkat se šikanou ze strany studentů. Ti ji měli například tahat za vlasy, házet po ní různé předměty nebo ji zamykat ve třídě. K medializaci celého případu došlo teprve poté, co učitelka ve škole zkolabovala a na následky krvácení do mozku zemřela. Středoškoláci sdružení v České středoškolské unii chování studentů odsuzují a upozorňují na selhání školského ombudsmana.


„Chování těchto studentů je nejen potřeba rázně odsoudit, ale také zvolit další opatření, která zajistí, že k podobným jevům nebude nadále docházet a pokud ano, bude je vedení školy a další zúčastnění aktivně a včas řešit,“ říká předseda České středoškolské unie Štěpán Kment.

„Na druhou stranu ovšem samotný trest nemusí být řešením. Důležité je dbát na nápravu chování, aby se činy v budoucnu neopakovaly. V případě šikany mezi žáky navzájem je potřeba vytvořit opravdu funkční instanci, na kterou se studenti a školští pracovníci budou moci obrátit pro pomoc,” připomíná 2. místopředsedkyně Lenka Štěpánová prevenci a řešení patologických jevů.

Od září 2014 na ministerstvu školství funguje školský ombudsman, ovšem středoškoláci v něm nevidí osobu, na kterou by se mohli v případě problémů nejen se šikanou obracet. Na vině je neinformovanost mezi žáky a neznámost jeho úřadu. Studenti pak kromě svých rodičů nebo pedagogů nemají na koho se obracet.

Štěpán Kment upozorňuje na opomíjený problém: „V souvislosti s řešením šikany chceme poukázat i na nefunkční institut školského ombudsmana. Pokud se pedagog nebo žák dostane do problémů a nemá důvěru ve vedení školy, měl by se obrátit na školského veřejného ochránce práv. Ten je přítomen od roku 2014, ale zcela neviditelně, s nulovou medializací jeho práce, a dokonce bez pořádných webových stránek. Plní Eduard Zeman, dosazený bez výběrového řízení bývalým ministrem školství Chládkem, svou funkci školského ombudsmana dobře?”

„K šikaně je nutné přistupovat zodpovědně, ať už jsou obětmi učitelé či žáci, a tento případ nám to znovu připomíná. Na závěr bychom chtěli vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým zesnulé pedagožky,” shrnuje Lenka Štěpánová.

10 komentářů:

Nowak řekl(a)...
2. března 2016 v 9:59  

Středoškoláci?
Ano, 2 středoškoláci upozorňují. Množné číslo je sice namístě, ale nejde o SŠ obecně jako skupinu.

poste.restante řekl(a)...
2. března 2016 v 10:58  

Stačí, když dáte bublině dostatečně vznešený název a hned získá na váze.

Ale faktem je, že poslední zpráva, kterou mi google vyplivnul, byla z roku 2014 o tom, že je školský ombudsman "zavalen prací".
Nevím, jaký je rozpočet jeho kanceláře, ale snad by to aspoň na web a profil na facebooku, kde hlavně se žáci vyskytují, stačit mohlo.

Unknown řekl(a)...
2. března 2016 v 20:10  

On nějaký školský ombudsman existuje? Co dělá a jak se projevuje? Já zatím žádný projev jeho činnosti nezaznamenal. A to se školství podle státních úředníků neustále zlepšuje.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
3. března 2016 v 0:13  

Nowak řekl(a)... 2. března 2016 9:59
Středoškoláci?
poste.restante řekl(a)... 2. března 2016 10:58
Stačí, když dáte bublině dostatečně vznešený název

Pánové, nevím, co jste chtěli vyjádřit, a proč jste to napsali. Ale myslím, že nebudu sám, v kom to vyvolává dojem, že se vám aktivita středoškoláků nelíbí, a tak hledáte hůl, abyste mohli bíti.

Jmenovaní dva středoškoláci jsou řádně volení zástupci organizace studentů a mluví tedy jejich jménem. Určitě "zastupují" studenty minimálně stejně jako předsedové různých asociací své asociace. Protože jejich organizaci sleduje, tak dokonce pokládám za pravděpodobné, že předem své vyjádření mezi sebou konzultovali.

Já naopak pokládám za skvělé, že se středoškoláci sami otázkou šikany zabývají. A stejně tak pokládám za skvělé, že jsou schopni se takovým způsobem zorganizovat a angažovat. Vy ne?


poste.restante řekl(a)...
3. března 2016 v 2:47  

Já naopak pokládám za skvělé, že se středoškoláci sami otázkou šikany zabývají. A stejně tak pokládám za skvělé, že jsou schopni se takovým způsobem zorganizovat a angažovat. Vy ne?

To já taky.
Ale uvítal bych, kdyby součástí novinářské práce bylo alespoň občas nejen prodávat reklamu bombastickým titulkem, ale také objektivně informovat.

Použitím zevšeobecňujících výrazů je vytvářen ve čtenáři pocit, že jde o nějaký reprezentativní orgán, zastupující středoškoláky.
Jenže já jsem v celku častém kontaktu se studenty tří středních škol, kteří o této organizaci jaktěživ neslyšeli. Včetně jejich "školních parlamentů".

Nehledal jsem nějak moc dlouho, ale nikde jsem nenašel například aktuální údaj o počtu členů, či alespoň škol, které ČSU "zastupuje". K seznamu delegátů a škol na webu ČSU se dostane pouze jiný delegát. Což nejsem.
Poslední dostupná informace byla někdy z roku 2013 a píše se v ní o 120 členech, z 60 škol. Kolik je to dnes? Víte to alespoň Vy, pane Šteffle?

Když tedy pominu, že "středoškoláci", kteří kritizují ombudsmana, nemají ani tolik slušnosti, aby tyto údaje zveřejnili třeba na svých stránkách, očekával bych, že se alespoň novinář, který zprávu přebírá, na tento údaj zeptá.
"Aby bolo jasné, kto za koho kope."
Různých nátlakových spolků s honosnými názvy, které spojují a zastupují jen "nás kluky, co spolu chodíme" je už v ČR víc než dost.


Podívejte, pokud si zaregistruji občanské sdružení "Pedagogická komora ČR", jmenuji se jejím prezidentem a členem bude má manželka, znamená to, že mohu zásobovat média svými prohlášeními a všude mne budou citovat?

Nic proti snaze studentů se organizovat, nebo se angažovat.
Ale kdo chce kritizovat cizí svinčík, měl by si nejdřív zamést doma.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. března 2016 v 6:43  

No jo, ale pan Šteffl je na takové jednání zvyklý - on je "ve spolku", který skrze pár hlasů vrtí či se snaží vrtět českým školstvím.

Vy čekáte od takových lidí objektivitu?

Janek Wagner řekl(a)...
3. března 2016 v 7:37  

Na webu http://stredoskolskaunie.cz/ samozřejmě zpráva je na http://stredoskolskaunie.cz/2016/03/stredoskolaci-upozornuji-na-nefunkcni-institut-skolskeho-ombudsmana/. Na podnět zareagovala i ministryně viz http://www.ceskaskola.cz/2016/03/reakce-ministryne-valachove-k-praci.html.

poste.restante řekl(a)...
3. března 2016 v 11:25  

"Aby bolo jasné, kto za koho kope."

BTW: Abych byl spravedlivý, tak z deseti dotazovaných skupin věděli o existenci školského ombudsmana ve dvou. Ve vyšších ročnících. Prý si o tom říkali v rámci výuky.
Takže vzkaz pro něj. Ten profil na facebooku by to fakt chtělo.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
3. března 2016 v 16:31  

poste.restante řekl(a)...
3. března 2016 2:47

Zkuste jim napsat. Oni jsou mladí, učí se. Myslím, že dají na vaše doporučení. :-)

Štěpán Kment řekl(a)...
4. března 2016 v 0:09  

poste.restante: Dobrý večer, na našem webu uvádíme aktuální číslo zastupovaných středoškoláků, dokonce na hlavní stránce. Aktuálně je to skrze žákovské samosprávy, které máme v Unii reprezentované, něco přes 18 000 středoškoláků. Fungujeme ryze na tomto principu, protože ho vidíme jako jediný legitimní.
Získávat další studentské parlamenty do naší struktury, ač se snažíme jim cestu udělat co nejsnazší a nabízíme řadu výhod zdarma (jako např. nedávno proběhlý Víkend Studentských Samospráv - http://stredoskolskaunie.cz/2016/02/ohlednuti-se-za-vikendem-studentskych-samosprav/), je ale obtížné, protože neexistuje jejich systémová podpora "ze shora". Nejsou řádně uzákoněny, neexistuje jejich registr, školy mohou omezovat jejich působnost a dostat se k nim není tak jednoduché, jak se může zdát. Přestože jsme s nabídkou zapojit školní studentské samosprávy do větší struktury oslovili stovky škol, jen minimum z nich vůbec odpovědělo.
Pokud máte kontakt na nějaké samosprávy, které o nás neslyšely, prosím, pošlete jim tento odkaz: http://stredoskolskaunie.cz/o-nas/clenstvi/. Nemáme žádný zájem na tom být, jak píšete, nátlakovým spolkem s honosným názvem, nýbrž kvalitní reprezentací. Třeba můžete přiložit roku k dílu. :)
Na závěr bych rád jen doplnil, že předsednictvo našeho spolku je volené na republikových sněmech; jejich archív si můžete rovněž najít na našem webu: http://stredoskolskaunie.cz/republikove-snemy/.
Pokud máte jakékoliv další pochybnosti, prosím kontaktujte mě na skment@stredoskolskaunie.cz, klidně i s nabídkou na schůzku. Rád s vámi prodiskutuji pochybnosti či otázky k naší organizaci osobně, když už to nebude k tématu nefunkčního školského ombudsmana.

S pozdravem
Štěpán Kment

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.