Přečtěte si: Co přichází poštou aneb Ideologie na školách

pondělí 21. března 2016 ·

Jak se změnilo ideologické ovlivňování škol a studentů za 15 let (cca 1998 až 2014)? A oproti roku 1988?


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Co je stejné?
Ideologická indoktrinace je ukotvena v hlavních školních předpisech a zákonech. V roce 1988 jistě obsahovaly vedoucí úlohu strany, dělnické třídy a podobně. Nyní Školský zákon uvádí hned v úvodu:

„Zásady a cíle vzdělávání: …cíli jsou zejména … pochopení a osvojení zásad a pravidel vycházejících z evropské integrace jako základu pro soužití v národním a mezinárodním měřítku… získání a uplatňování znalostí o životním prostředí a jeho ochraně vycházející ze zásad trvale udržitelného rozvoje...“

Gender, rozličná „lidská práva“, boj proti xenofobii… Tyto „ústavní“ principy jsou pak široce rozpracovány v rozličných navazujících kafkovsky závazných/nezávazných dokumentech, rámcových vzdělávacích programech, maturitních okruzích, mimoškolních aktivitách, studentské „odborné“ činnosti a podobně.

Zkrátka identický stav. Identická je i míra nesvobody – tedy učitel, který podobné věci považuje za zhoubné, je může s větším či menším úspěchem ignorovat, ovšem nemůže proti nim aktivně vystupovat – to by hrozily existenční problémy.


3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
21. března 2016 v 11:50  

Paní učitelka vykládá dětem při občanské výchově každý týden COSI. Pepíček učitelku pozorně sleduje. Občas s úsměvem pokýve hlavou, pak se podívá z okna a broukne si "Dneska by to šlo.." nebo jindy zase "Dneska by to nešlo..."
Po několika týdnech už je paní učitelka v rozpacích a ptá se "Co to má znamenat, Pepíčku?!"
"Víte, paní učitelko, můj tatínek vždycky u zpráv říká "Však ono zase bude dobře, až ty potvory prolhané jednoho KRÁSNÉHO dne poženeme.""

(Vtip starý cca 35 let)

Unknown řekl(a)...
21. března 2016 v 11:57  

21. března 2016 11:50

A jeden by se divil, že to lze použít i dnes.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. března 2016 v 12:51  

Pro veselejší pondělí, platí také i dnes

Inspekce

Ve škole mají deváťáci hodinu angličtiny s mladou učitelkou, krásnou holkou se vším všudy. Do probíhající hodiny vstoupí inspektor. Nikde není volné místo, jenom v poslední lavici vedle Pepíka. Tak učitelka usadi inspektora tam, napise na tabuli anglicky větu a chce, aby jí to přelozili. V tom ji spadne křida, ona se pro ni ohne a minisukne odhalí kalhotky. Nikdo se nehlasí, jenom Pepa vzadu ma ruku nahoře. \’No, je tady inspektor, musim Pepu vyvolat, kdyz se nikdo jiný nehlasí, říká si učitelka. \’Tak, Pepo, co znamena česky veta napsaná na tabuli?\’ Pepa se postaví a řika: \’Ja bych ji šukal, ja bych ji taaaaak šukal!!!!!!! Učitelka zrudne, trapas před inspektorem, a odpovi: \’Cože? Jak se opovazuješ …??????? Píšu ti pětku!\’ Pepa si sedne, loktem dloubne do inspektora a říka: \’Když neumíš anglicky, tak příště neraď, debile!\’




Rozdíl mezi vykáním a tykáním...

Učitelka ve škole, aby podpořila logické myšlení dětí a udělala hodinu
zajímavější, se jich zeptá:

"Víte někdo nějakou zajímavou hádanku?"

Přihlásí se Pepíček: "Já vím. Paní učitelko, je to pro vás a strká se to do vás. Co je to?"

"Pepíčku, takové perverznosti v mých hodinách nestrpím!"

"Ale jaké perverznosti, vždyť je to kytka pro Vás a strká se to do váz!"

Učitelka hned o přestávce povídá svoji kolegyni na chodbě před sborovnou:

"Poslouchej, znám skvělou hádanku. Hádej, co to je. Je to pro Tebe a strká se to do Tebe."

Pepíček, který právě jde okolo, povídá: "VYKAT, paní učitelko, VYKAT, jinak je to něco jiného!"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.