Otázky a odpovědi ke společnému vzdělávání: Kdo a kdy dětem, které chodí do 1.-5. třídy, nastaví podpůrná opatření?

středa 23. března 2016 ·

Co bude s dětmi, které půjdou na přešetření do SPC či PPP před 1. září 2016, kdy ještě neplatí nový zákon a pracovníci poraden sami říkají, že se musí řídit platnými zákony. Kdo těmto dětem nastaví podpůrná opatření (jedná se mi o žáky s LMP), když chodí do 1.-5. třídy? To budou dva roky čekat?


Odpověď:
Odpověď ŠPZ je správná, do doby platnosti nového předpisu nemohou postupovat jinak, než podle stávající platné právní úpravy. Žáci s LMP, kteří přijdou po 1. 9. 2016 budou moci obdržet doporučení podle nových pravidel. Současně přechodné ustanovení vyhlášky říká, že původní doporučení ke vzdělávání mají platnost 2 roky, ale současně u těchto žáků je kontrola již po roce.

Pokud budete potřebovat změny v poskytovaných podpůrných opatřeních u těchto žáků, doporučíte rodičům, aby PPP navštívili po 1. 9. 2016.

10 komentářů:

pratavetra řekl(a)...
23. března 2016 v 16:23  

Je úžasné, jak jsou SPC najednou v posudcích rychlá. Aniž by se přišli na děti do výuky podívat, dostávám posudky (samozřejmě vyhláška 72) na další školní rok již nyní (o maličkostech, že netrefí ročník, někdy ani pohlaví, nechci mluvit). Obvykle jsem je uháněl, abych to do konce června měl k odeslání na Kraj.
Máme ve 2.ročníku žáka (autismus, LMP), který tedy bude mít "starý" posudek do 3.ročníku. Příští rok dostane nový a bude muset jet již bez přílohy, podle ŠVP. Že bude třeba v té chvíli ztrácet rok angličtiny, kterou nyní samozřejmě v 3.ročníku neabsolvuje, to všechny ty Boby určitě nepálí. Hlavně inkludovat (procházet se po chodbě s asistentkou) za každou cenu, přestože je nešťastný, nenávidí školu, nenávidí ostatní děti, protože ty už mu daly najevo, že je mimoň.

Jan řekl(a)...
23. března 2016 v 16:54  

Mne by naopak zajímalo, co bude s "neinkludovanými" (strašné slovo) žáky a zejména učiteli na I. stupni základní školy, když ve třídě je kromě několika žáků-cizinců (Číňan, dva Ukrajinci, Rus) téměř třetina českých žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a limit těchto žáků (5 žáků ve třídě) je překročen téměř trojnásobně.
Poradna jim si „nastaví“ (opět strašný výraz) podpůrná opatření, ale vzdělávací podmínky v takové třídě jsou naprosto neúnosné. Asistent pedagoga tuto situaci zjevně nevyřeší. Odebrat podpůrná opatření části žáků se SVP? Přijmout dalšího pedagoga? Prostě, naprosto bezvýchodná situace!

pratavetra řekl(a)...
23. března 2016 v 17:47  

"...téměř třetina českých žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a limit těchto žáků (5 žáků ve třídě) je překročen téměř trojnásobně."
Početně to určitě nesedí, to byste museli mít cca aspoň 40 dětí ve třídě. V každém případě u nás, kde máme v jedné třídě 7 dětí s SVP, to bylo dle názoru ČŠI v pořádku, protože je ve třídě druhý pedagogický pracovník (AP)!

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. března 2016 v 20:50  

.......V každém případě u nás, kde máme v jedné třídě 7 dětí s SVP, to bylo dle názoru ČŠI v pořádku, protože je ve třídě druhý pedagogický pracovník (AP)! .....

1/ AS většinou )pokud nemá vejšku) NENÍ pedagogický pracovník
2/U nás na podobnou situaci reagovala ČŠI naopak - je to špatně a musí se s tím něco dělat. Asi odstěhovat ne půdu nebo do sklepa, to už neřekli. protože rozdělit třídy znamená v mnoha případech přistavět barák vedle.

pratavetra řekl(a)...
23. března 2016 v 21:15  

"1/ AS většinou )pokud nemá vejšku) NENÍ pedagogický pracovník
2/U nás na podobnou situaci reagovala ČŠI naopak - je to špatně a musí se s tím něco dělat. Asi odstěhovat ne půdu nebo do sklepa, to už neřekli. protože rozdělit třídy znamená v mnoha případech přistavět barák vedle."

ad 1) Paní Karvaiová, asi jste dnes unavená. Dvě ze tří našich vychovatelek nemají VŠ, dvě ze tří našich učitelek v MŠ nemají VŠ. Zkusím jim říct, že nejsou pedagogičtí pracovníci. Čím teda jsou? Čerpají 40 dnů dovolené, na každý měsíc jim vyskakuje 1 den SV. Totéž u asistentek. Asi bude chyba v Matrixu.
ad 2) Jedna škola poblíž to vyřešila tak, že udělali v učebně příčku a mají tam dvě třídy :-).

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. března 2016 v 21:25  

Takže když budu kuchařka a udělám si kurz, jsem pedagogický pracovník?
A pravdu díte, jsem unavená - poskakovala jsem 2 hodiny po pódiu.

pratavetra řekl(a)...
23. března 2016 v 21:43  

Nezlobte se, ale já vůbec netuším, jakým směrem uvažujete. Netuším, co s tím má kurz společného. Ale ad absurdum mohu ze svých kuchařek udělat pedagogické pracovníky, pokud je zaměstnám třeba po vydání obědů jako vychovatelky ve školní družině. Záleží na uzavřené smlouvě, pseudokurzů můžete mít, kolik chcete. Jsou mi ukradené.

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. března 2016 v 7:19  

Asistent je pedagogický pracovník, i když se mi příčí nazývat tak někoho s pseudokursem.(ale pár s pedagogickým vzděláním se také najde).

Na některých školách by těch příček muselo být něurekom. Některé třídy by se měly zrovna roztřetit.

Jinak nevím, jaký máte dojem z odpovědí, které zasílá ministerstvo, ale já dost hrozný. Skorocitace vyhlášky (to si taky umím přečíst) a k tomu "vysvětlení", na které by přišel i absolvent pomocné školy.

pratavetra řekl(a)...
24. března 2016 v 12:44  

Ministerstvo jsem kontaktoval jedinkrát a stačilo. Pán na druhé straně telefonu měl buď zdravotní problém nebo pod stolem asistentku Moniku. Výhradně se tedy obracím na právníka, který mi k tomu poskytne výklad.
Mimochodem jste mi připomenula situaci, kdy jsem letos odmítl učitelku angličtiny, která se prokazovala bakalářským vzděláním (zákon o PP). Před třemi týdny mi přeposlala mail z ministerstva, kde jí Ing. Kubiasová a Mgr. Fridrichová potvrzují, že je dle vyhlášky způsobilá k výuce na 1. i 2.stupni! Já jsem přesvědčený, že jako učitelka nemůže na škole působit.

mirek vaněk řekl(a)...
24. března 2016 v 13:59  

Včera v Tv-regionální deník řekli, že asistentka pedagoga má 4500Kč měsíčně. No to bude inkluze jak víno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.