Mladý chemik zaznamenal rekordní účast: soutěžilo dvanáct tisíc žáků

pátek 11. března 2016 ·

Celostátní soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR se těší stále větší popularitě. Na regionální úrovni se letošního klání zúčastnilo téměř dvanáct tisíc žáků základních škol. Čtyřicet nejlepších postoupilo do celostátního finále.

Soutěž je určena žákům devátých tříd a jejím cílem je představit chemii jako perspektivní studijní i pracovní obor. Oblastní kola probíhala od října loňského roku v deseti pořadatelských centrech a skládala se z testu teoretických znalostí a prověrky laboratorních dovedností. Míra účasti v druhém kole, jež pořádaly střední odborné školy v jednotlivých regionech, rozhodla o počtu postupujících do celostátního finále. Nejvíce finalistů získala SPŠCH Pardubice, kterou bude reprezentovat šest soutěžících. Po pěti žácích vyšle SPŠCH Brno a MSŠCH Praha, čtyři pak SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice, SPŠCHG Ostrava a ISŠ-COP Valašské Meziříčí. Tři postupující připadli SŠLCH Olomouc a SUPŠ Karlovy Vary, dva finalisté budou zastupovat SPŠ Otrokovice. „Stále rostoucí obliba Mladého chemika je dána jednak zábavným charakterem soutěže a jednak hodnotnými cenami, které lze získat už během oblastních kol. Za to patří poděkování všem firmám a společnostem, podporujícím klání v domovských regionech,“ vysvětluje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která soutěž organizačně zajišťuje.

Čtvrtý ročník celostátního finále se uskuteční 1. června 2016 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Soutěžící absolvují test teoretických znalostí a zkoušku praktických dovedností v laboratoři. „Zadání teoretické i praktické části úloh je týmovou prací pedagogů naší fakulty. Při tvorbě otázek respektujeme Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, takže finalisté by neměli narazit na neprobíranou látku. Všem učitelům také s předstihem rozešleme tematické okruhy, aby své žáky mohli na finále připravit,“ přibližuje Petr Kalenda, děkan pořádající fakulty. Účastníci celostátního finále ale nebudou jen soutěžit. „Nabízíme soutěžícím kompletní ochutnávku studentského života. Čeká je práce v nejmodernějších laboratořích, konzultace se špičkovými odborníky, stravování v menze i ubytování na kolejích. Někteří si navíc odnesou příslib prospěchového stipendia v případě pozdějšího studia na naší fakultě. Věříme totiž, že mnozí z finalistů se k nám po maturitě vrátí, aby zde završili své vzdělání,“ doplňuje profesor Kalenda.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční v den finále v prostorách fakulty. „Kromě přitažlivého zábavného programu se finalisté mohou těšit na velmi atraktivní ceny. Ti nejlepší získají iPad, dotykový mobilní telefon nebo elektronickou čtečku. Za to je třeba poděkovat Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem celostátního finále,“ podotýká Gabriela Čebišová za organizátory.

Soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR je největším oborovým kláním svého druhu a probíhá za podpory řady významných firem a společností. „Snažíme se o funkční propojení všech stupňů školství s průmyslovým sektorem a jeho potřebami. Naším dlouhodobým cílem je zajištění plynulé generační obměny technicky vzdělaných odborníků, tolik chybějících na současném trhu práce. Je proto potěšující, že Mladý chemik zásadním způsobem přispívá k vnímání chemie jako oboru, který je schopen nabídnout nejen kvalitní vzdělání, ale i jistotu dobrého pracovního uplatnění,“ uzavřel ředitel SCHP ČR Ivan Souček.

Více informací na www.mladychemikcr.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.