Putinovi agenti - Jak ruští špioni kradou naše tajemství

středa 24. února 2016 ·

Ohrožují ruští špióni naši svobodu?

Prostor, v němž žijeme, jsme si navykli vnímat jako bezpečný. V roce 1996 Česko vstoupilo do NATO a o šest let později i do Evropské unie, což ve veřejnosti posílilo přesvědčení, že odteď nám žádná velká rizika nehrozí. A že se tedy v klidu můžeme soustředit na vše možné, jen ne na ochranu našich svobod a bezpečnosti. Jenže zatímco jsme se věnovali byznysu, cestování, zábavě nebo práci, Rusko odsud nikdy nestáhlo své tajné agenty, naopak v posledních letech jejich řady výrazně posílilo.

Dostali řadu úkolů, politické krytí od vedení Kremlu, v podstatě nekonečné prostředky na svoji činnost. S jasným cílem podkopat zdejší stále se usazující a vratkou demokracii, vnést do ní chaos, oslabit její zakořeňování do obranných a politických struktur Západu a zmocnit se našich tajemství. S podobným překvapením hledí v poslední době na rozsáhlé aktivity ruské špionáže i v mnoha dalších zemích EU. Ukazuje se, že ničivé působení ruských tajných služeb není reliktem dob dávno minulých, které pohřbil pád Železné opony, ale že je naopak načase se jimi vážně zabývat.

„To se přece nikdy nemělo stát,“ šeptá vyděšený muž v kabině rodinného opelu a odvrací hlavu od ještě vyděšenější manželky a dcery. Pak startuje a popojíždí hlouběji do březového lesa. „Už se asi nikdy neuvidíme,“ sděluje šokované rodině. Muž, který náhle zmizel, byl jedním z nejdůležitějších ruských špionů v Česku. Svoji rodinu rozvrátil, misi ale splnil: Narušil bezpečnost země a do Moskvy utekl s důležitými informacemi.

Ondřej Kundra je český novinář, který se ve svých textech věnuje investigativním tématům, především zneužívání moci, korupci, nefunkčnosti justice a činnosti tajných služeb. Od roku 1999 spolupracuje s týdeníkem Respekt, kde dlouhodobě vede jeho domácí redakci. V roce 2011 získal za politické analýzy a investigativní texty novinářskou Křepelku. A zároveň dvakrát Novinářskou cenu v kategorii investigativní žurnalistika. V roce 2014 vydal knihu o známé mecenášce umění Meda Mládková. Můj úžasný život.

Z knížky se dozvíte:
- jak ruský agent Robert Rachardžo pronikl mezi nejvyšší generalitu Česka i jiné vlivné lidi
- proč je Rusům vlastní expanzivní politika
- jak se zrodil vůdce Vladimir Putin
- proč se z britsko-amerického miliardáře Williama Browdera stal vášnivý zastánce lidských práv
- kdo si dnes v Rusku říká "novodobá šlechta"
- proč musí mít bývalý vrcholný čečenský politik ochranku i ve Štrasburku
- jak pracují speciálně vyškolení špioni pod falešnou identitou, takzvaní nelegálové
- jak se šíří ruská propaganda v době internetu

Novinku Putinovi agenti objednávejte do 29. 2. 2016 o 20 % levněji přímo u vydavatele na  www.albatrosmedia.cz.

Přečtěte si ukázkovou kapitolu:

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.