Přečtěte si: Škola, nebo cirkus? aneb Inkluzivní vzdělávání postižených dětí

pátek 12. února 2016 ·

A máme tu další teror politické korektnosti. Od září bude ve školách povinná inkluze, tedy začleňování mentálně, sociálně a jinak handicapovaných dětí do běžné výuky. Zatím chodily do speciálních a praktických škol. Mezi „zdravé“ děti je teď začlení novela školského zákona, kterou prosadil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.


Z komentáře Ivana Breziny v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

Dítě, které kvůli duševnímu postižení na běžnou výuku nestačí, má být vzděláváno pomaleji a jednodušeji, prostě úměrně svým mentálním schopnostem. Od toho byly nejdřív zvláštní a později praktické školy. Ministr Dienstbier nám teď nařídil, že jsme si všichni rovni. Jenže lidé se nerodí rovni. Rodí se geniální, chytří, průměrní, hloupí a duševně postižení. Nikde není psáno, že by každé dítě s mentálním handicapem muselo absolvovat běžnou základku. Stejně tak není nikde psáno, že by každý trouba a lempl musel mít vysokoškolský diplom.

Plošná inkluze je zrůdný nesmysl, který způsobí rozvrat českého základního školství. Sníží vzdělanost, znivelizuje a zestejní žáky, ubije nadání, talent a výjimečnost. Mám dvě chytré děti, obě naštěstí už na středním stupni. Kdybych měl dnes vybírat, kam je dát na základku, volil bych takovou, kam se žádní inkluzivní spolužáci nehlásí. Zatím...

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
12. února 2016 v 14:56  

Ten článek je plný nesmyslů a drsných vyjádření, ale nesmyslem je i vyjádření paní ministryně, že na každou třídu připadnou max. dvě děti s LMP a ty že přece nemohou nic rozhodit. Jenže ono je potřeba si uvědomit, že téměř v každé třídě na základce máme už dnes několik dětí hraničních s IQ pod 80, které nic moc nezvládají, několik dětí s poruchami chování, které narušují výuku, několik dětí s poruchami učení, které potřebují speciální přístup, a několik dětí ze sociálně slabého prostředí. Mnoho tříd je na hraně možnosti tam solidně vyučovat už dnes, a když jim ještě naložíme žáky s LMP, tak je potopíme.

Mám nápad, což tak zařadit tyto žáky s LMP na osmiletá gymnázia, tam na ně totiž kantoři vzhledem ke skladbě třídy, budou mít daleko více času. Když inkluze tak inkluze. Nevidím sebemenší důvod z ní osmiletá gymnázia vyjímat.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. února 2016 v 16:39  

To je dobrý nápad. Navíc budou ještě více motivovaní, když uvidí, jak počítá/čte/píše budoucí elita národa...

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. února 2016 v 23:04  

Kdo, ptám se kdo, převezme za oběti tohoto experimentu odpovědnost?
Ne tu upocenou politickou, ale odpovědnost lidskou. Člověčí.

Unknown řekl(a)...
12. února 2016 v 23:27  

"S touhle holčičkou se se nebav, ta je nějaká pitomá", pravila jedna matinka své malé dcerce v šatně inkludované školy.

Unknown řekl(a)...
13. února 2016 v 18:01  

"Když inkluze tak inkluze. Nevidím sebemenší důvod z ní osmiletá gymnázia vyjímat."

Za tyto dvě věty Vás někteří ambiciózní rodiče umlátí. Mám stejný názor jako Vy. Zvláště Tajný školník.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.