Přečtěte si: Průmyslovka za šikanu zvažuje vyhazov studentů, namočeni jsou i další

úterý 16. února 2016 ·

Střední průmyslová škola Na Třebešíně uvažuje o tom, zda potrestá ještě další studenty, kteří figurovali na videích s šikanovanou učitelkou, která později zemřela. Zároveň je ve hře i definitivní odchod ze školy pro již podmínečně vyloučené studenty.


Z článku Michaely Bůnové v iDNES.cz vybíráme:

„Nevyhýbáme se tomu, ale obecněji se zaměříme na to, jak se ve škole řešily sociálně-patologické jevy v minulosti. Jak fungují metodiky prevence, školní psycholog a další pracovníci. Jestli se nějaké takové jevy v minulosti objevily a jak je škola řešila. Jaké jsou vztahy mezi žáky, mezi učiteli a mezi žáky a učiteli,“ uvedl pro ČTK náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Minimálně měsíc pak potrvá, než inspekce zjištění vyhodnotí.(...)

„Není možné, aby škola půl roku kryla týrání učitele, odůvodňovala to tím, že neměla dostatečné signály o tom, že něco není v pořádku a nyní, když na věc upozornila média, škola vydávala mlžící prohlášení o tom, že je vázána mlčenlivostí a jiné nesmysly,“ píše se v petici, kterou v úterý založil Adam Halmoši, kterého celý případ pobouřil.

2 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
17. února 2016 v 1:19  

To, zda smrt učitelky je, nebo není v přímé příčinné souvislosti s prokázanou šikanou není vlastně důležité.
K vyloučení ze školy jsou, dle mého názoru, dostatečné již zveřejněné podklady.

Dovolím si upozornit ještě na dva aspekty.

1. Zajímalo by mne, zda by vedení školy a případní kritici učitelky postupovali stejně, pokud by se jednalo o případ šikany mezi žáky.

2. Všichni víme, že pokusy vedení škol podobné případy zamaskovat jsou motivovány jednak snahou zabránit negativní publicitě, potažmo zveřejnění vlastního selhání, ale také prostou finanční motivací.
a) každý vyloučený žák znamená pro školu ztrátu příjmu za jeho hlavu.
b) V některých případech, při současných slabých populačních ročnících, může dojít po vyloučení několika žáků k nutnosti sloučení dvou málo početných tříd do jedné velké. Což obvykle znamená ztrátu cca dvou učitelských úvazků a nevyhnutelných personálních změn.
Minimálně část pod koberec zametených případů šikany či jiného nepřijatelného chování má za sebou tuto motivaci.

Josef Soukal řekl(a)...
17. února 2016 v 11:14  

http://www.novinky.cz/krimi/394998-otec-jednoho-z-tryznitelu-vychovavali-jsme-ho-jinak.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.