Přečtěte si: Proč takové tenze proti inkluzivnímu vzdělávání?

pátek 26. února 2016 ·

V poslední době se v novinách a na sociálních sítích intenzivně řeší téma inkluzivního vzdělávání. Z mediálních výstupů různých aktérů je viditelné, že řada školských pracovníků se obává novely školského zákona, která nabude účinnosti dnem 1. září 2016. Je zajímavé, že tyto reakce se objevují až dnes, přitom zákon byl schválen téměř před rokem. Obávám se, že veřejnost je manipulována neúplnými, nebo zavádějícími informacemi. Smyslem je vyvolat strach u rodičů, ale i učitelské veřejnosti. Považuji to za nepochopitelné, protože schválená novela zákona nepřináší zásadní změny v inkluzívním školství.

Z článku Václavy Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, v Blog.Aktuálně.cz vybíráme:

Celá diskuse se zužuje především na děti s mentálním postižením, což je poměrně malá skupina žáků. Není však pravda, že tito žáci budou ostatní žáky zdržovat ve studiu. U těchto žáků je dvojí možnost vzdělávání. Buď skupinová integrace – tedy vlastně jedna třída ve škole, kde se vzdělávají tito žáci, nebo vzdělávání dle individuálního vzdělávacího plánu. Myslím si, že obavy veřejnosti, že se na ně valí zcela něco nového, nevyzkoušeného, jsou liché.

2 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
26. února 2016 v 7:26  

Proč každá obhajoba inkluze začíná poukazem na údajné manipulování rodičů a veřejnosti, aby se pak ukázalo, že se autor podstatným věcem vyhnul? Diskuse pod blogem je informačně daleko přínosnější než blog samotný.

Pavel Doležel řekl(a)...
26. února 2016 v 8:02  

Na ČŠ (tedy veřejně) se o inkluzi diskutuje minimálně rok. Že média z toho začala cítit téma až teď, to je věc jiná. Já svůj negativní postoj k inkluzi šířím kde mohu, včetně diskusí na ČŠ a teď příjde nějaký Krása, který se tím doteď nezabýval, a bude vykládat, jak se začalo strašit až teď. To naznačuje pouze skutečnost, že pan Krása je diletant.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.