Přečtěte si: Polopravdy a nejasnosti ve školské reformě: Ministryně chaosu Valachová a její největší bláboly

úterý 9. února 2016 ·

Jak si správně vyložit reformu školství? To asi neví ani Kateřina Valachová (39, ČSSD)! Zatímco obviňuje odpůrce společného vzdělávání z šíření paniky, sama svými výroky nejasnosti vytváří. Je to záměr, nebo ministryně chaosu vlastně neví, co svým zákonem na děti, rodiče a učitele chystá?


Z článku Olgy Nedbálkové v Blesk.cz vybíráme:

Ruším x neruším praktické školy

Praktické školy nejsou...

Co řekla: „Nechystá se žádné masové rušení zvláštních škol. Jednak proto, že neexistují od roku 2005. Pojem »praktická škola« je čistě pracovní a nemá v zákoně ukotvení.“ (Novinky, 22. 9. 2015).

...ba ne! Apríl! Jsou!

Co řekla: „Rozšiřují se možnosti i pro vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením... Dále mohou být vzděláváni ve školách určených ze školského zákona, což jsou vlastně dnešní praktické školy." (Novinky, 4. 2. 2016).

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. února 2016 v 15:01  

Praktické školy JSOU. Jsou to střední školy určené žákům se zdravotním postižením, kteří nemají ukončené základní vzděláváni a nemohli být přijati vzhledem k závažnosti svého postižení na střední odborná učiliště ani na odborná učiliště.
Žáci se tam připravují na své praktické uplatnění -získávají kvalifikaci k vykonávání méně náročných profesních činností.


Základní školy praktické také JSOU. Jsou to dřívější zvláštní školy, které byly přejmenovány vyhláškou 73/2005 Sb.
Jsou skoro v každé obci a jsou trvalou součástí našeho vzdělávacího systému, v němž jsou také financovány.

Výklady paní ministryně, že „vlastně neexistují“ jsou nesprávné.

Unknown řekl(a)...
9. února 2016 v 16:32  

také jsme měli takové sou praktické,pěkné,malá jídelnička,malý internátek,z jedné strany rychlostní komunikace (bus zastávka a malé parkoviště)z druhé lesík,přespolní běhy v přírodě, na zimu se nakoupily běžky,krásné místo,lukrativní,takže odklepnuto,prodáno!a žáci se stali přes prázdniny inkluzivními na soš

Jan řekl(a)...
9. února 2016 v 16:33  

Asi by se paní ministryně měla občas poradit se svými poradci. Nemá jich málo a jejich základním posláním je poradit, aby sem do médií neříkala hloupostě a nesmysle.
Ale na druhé straně asi má paní ministryně těch poradců málo. Chtělo by to posílit "think tank"

Unknown řekl(a)...
9. února 2016 v 17:12  

Té praktické školy je hrozná škoda, žáci se tam mohli v klidu a pohodě něco pořádného naučit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.