Přečtěte si: Lehce mentálně postižení na běžné škole? Záleží na vůli rodičů, uvedla Valachová

sobota 6. února 2016 ·

Ministryně školství v pátek v Brně mluvila s nespokojenými rodiči o novele školního zákona o začleňování dětí s IQ nižším než sedmdesát. Snažila se rodiče uklidnit.


Z článku Elišky Gáfrikové a Veroniky Gecové v Brněnský.Deník.cz vybíráme:

Ministryně školství Kateřina Valachová se v pátek v Brně pokusila podobné obavy lidí z novely zákona o začleňování dětí s IQ nižším než sedmdesát rozptýlit. Na debatě s rodiči. „Nikdo rodičům nemůže nařídit, aby jejich dítě přestoupilo na běžnou školu," podotkla Valachová.

Zároveň však dodala, že do roku 2018 že v následujících dvou letech musí odporníci ze školních poradenských zařízení děti rediagnostikovat.

Tím ale neuklidnila Kamilu Volejníčkovou. „Pokud z nových zjištění odborníků vyplyne, že dítě je najednou vhodné pro vzdělávání na běžné škole, ředitel praktické školy ho na škole už nebude moct nechat. Moje vůle jako rodiče se tak neprojeví. Budu se muset někam odvolávat, a to mi zkomplikuje život," řekla Volejníčková.

Volejníčková zastupuje rodiče z brněnské Kociánky, které novela zákona naštvala, a zvažovali podání žaloby. „Stále přemýšlíme o podání ústavní stížnosti kvůli porušení lidských práv. Po dnešní debatě se musíme mezi sebou ještě jednou poradit, a pak uvidíme, jestli nakonec stížnost podáme," dodala Volejníčková.

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. února 2016 v 12:19  

Velmi doufám a budu veřejně podporovat ústavní stížnost rodičů za volbu pro své děti.Nadávali jsme na komáry a chováme se stejně. Stát si zaslouží být popotahován a souzen za to, že odebírá rodičům právo na rozhodnutí . Protože ti si bez "papíru" už ani neškrtnou.

Zdeněk řekl(a)...
6. února 2016 v 12:46  

Pane Wagnere, opravte si, prosím, odkaz na původní článek (htm na html).

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. února 2016 v 13:06  

Přepis z článku Práva:
Nemilé návštěvy by se mohli dočkat rodiče hendikepovaných dětí, kteří nesouhlasí se začleňováním do běžných škol.Pokud rodiče nebudou souhlasit s formou vzdělávání potomka, kterou doporučí školské poradenské zařízení (ŠPZ), a nedojde k dohodě, může si na rodinu posvítit orgán sociálněprávní ochrany dětí(OSPOD) čili sociálka. Možnost sociálky prověřovat rodinu jen proto, že nesouhlasí s tím, aby např. hendikepované dítě navštěvovalo běžnou základní školu, některé rodiče pobouřila.“Všude v mezinárodních úmluvách jsou ve výchově dítěte nadřazeni rodiče. Tady budou mít hlavní slovo ŠPZ , která sice stále jen budou vydávat doporučení,ale pokud s nimi rodiče nebudou souhlasit ,může do řešení vstoupit sociálka, řekla Právu Edita Bartošová, která má sama tělesně postiženého syna.Její obavy podnítila informace ministerstva školství. „Za nezletilého žáka jedná ve věci vzdělávání jeho rodič, a to vždy v zájmu žáka. ŠPZ navrhuje nejhodnější vzdělávací cestu pro žáka se speciální vzdělávací potřebou a jeho úkolem je vždy jednat v zájmu žáka, tedy aby zvolená cesta byla také zárukou kvalitního vzdělávání žáka, uvádí web resortu. Jenže v závěru se píše: pokud jsou obě strany ve shodě, pak je vše v pořádku.Pokud ale jedna ze stran, obvykle rodič,chce ,aby dítě bylo vzděláváno například ve speciální škole a není k tomu důvod, pak mže do vzájemného jednání vstoupit OSPOD. Bartošová se proto obává, že půjde o nemístné zásahy.“Takovým přístupem se dostáváme snad až někam do Norska.každou záminku lze použít proti rodičům , že jednají v rozporu se zájmem dítěte. Rodiče jsou takto plíživě zbavováni svých práv.pracovníci sociálky se snad vyznají ve speciální pedagogice?“ ,ptá se. Právo se na ministerstvo obrátilo s dotazem, zda takový postup není přílišným zásahem do rodinného života, dočkalo se však jen velice obecné odpovědi. Přestup žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na běžné školy bude záležet na vůli rodiče, doporučení ŠPZ a také na možnostech zvolené školy, stojí v odpovědi.

Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2016 v 15:51  

A jak to bude v opačném případě? Tzn. v případě, kdy dítě v běžné škole evidentně nezvládá, má od PP poradny doporučení k přeřazení do praktické školy, a rodič přeřazení svým nesouhlasem blokuje? Také se ředitel školy obrátí na OSPOD? To asi ne, že? On má totiž ředitel ze zákona povinnost takové dítě ke vzdělávání přijmout a tudíž i vzdělávat. A kde je ten nejlepší zájem dítěte v tomto případě? Celé je to nějaké podivné.

Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2016 v 16:08  

A ještě jedna věc mi přijde trošku podivná. Proč by měly děti s diagnózou LMP přeřazené do praktické školy běhat každý rok do PP poradny na přešetření! Jakoby mentální postižení bylo léčitelné! Jistěže může dojít k chybě v diagnóze, ale tu by měly učitelky v praktické škole záhy odhalit a iniciovat přešetření samy.

Tato povinnost pro rodiče dětí s LMP je diskriminační. Pokud se po nich toto ze zákona požaduje, mělo by se požadovat každoroční přešetření v PP poradně u všech dětí, které plní povinnou školní docházku, je-li totiž podle některých LMP léčitelné, tak se také asi podle nich může z ničeho nic objevit i u běžného žáka.

Unknown řekl(a)...
6. února 2016 v 16:42  

"Nemilé návštěvy by se mohli dočkat rodiče hendikepovaných dětí, kteří nesouhlasí se začleňováním do běžných škol."

To tedy znamená, že dítě nemůže být přeřazeno z jedné ZŠ do druhé ZŠ? Vždyť nám "odborníci z MŠMT" odbourávají RVP ZV s přílohou LMP. Pak všechny školy jsou ze zákona základní a budou se vyučovat podle jednotného RVP ZV. Nebo mají na mysli speciální školy nebo těžší případy LMP? Bohužel, zákon platí. Nikdo ho nezrušil, jen provedení se posunulo o 2 roky. Evidentním cílem je "vyhladovět" bývalé praktické školy a odvést jim žáky do běžné ZŠ. A to za každou cenu. Zároveň mám obavy, že přijdou s myšlenkou převedení bývalých praktických škol pod nového zřizovatele - obec. To bude poslední kamínek likvidace.

Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2016 v 17:12  

Pane Moudrý, my znalí víme, že se jedná o školu zřízenou podle paragrafu 16 odst. 9, a zřejmě to bude tušit i PP poradna, ale jak to zjistí rodiče, že? Asi by to mělo být uvedeno už v názvu školy.

Něco jako:
ZŠ Libeček, zřízená podle paragrafu 16 odst. 9, zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v aktuálním znění, příspěvková oraganizace

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.