Pavel Hodál: Feedly + Pocket = efektivní práce s informacemi

pondělí 8. února 2016 ·

Kombinace těchto dvou služeb vám výrazně pomůže při čtení webového obsahu a při zpracovávání informací obecně.

Navíc šetří čas.


Potřebuji to vůbec?

Stále ještě je kolem mě množství lidí, kteří pravidelně otevírají weby a kontrolují, jestli se tam náhodou objevilo něco nového. Zároveň se diví, jak jiní mohou zvládat to obrovské množství informací, které se na nás z internetu valí. Je to však prosté. Stačí dvě jednoduché služby.

Co je to Feedly

Feedly je webová služba, která automaticky kontroluje RSS z vašeho seznamu webových stránek a zobrazuje novinky. Takovéto články vám pak naservíruje v líbivém rozhraní rozdělené do kategorií. Nemusíte tedy procházet desítky a stovky webů, abyste zkontrolovali případné novinky.
Navíc členění do definovaných seznamů vám umožní přečíst si jen to, co vás v danou chvíli skutečně zajímá a ostatní témata si nechat na později.

Malá vsuvka o RSS

Technologie RSS umožňuje uživatelům Internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj (RSS feed, též RSS kanál, RSS channel). Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často (například zpravodajské servery).

Co je to Pocket

Často není možné číst delší webový obsah ve chvíli, kdy na něj narazíte. Typicky v tramvaji nebo během krátké pauzy v práci. Pocket je webová služba, která vám umí uložit články k pozdějšímu přečtení. Když mě nějaký článek zaujme a nemám na něj v tu chvíli čas, posílám jej automaticky přes doplněk prohlížeče do Pocket. Zde mám materiál ke čtení z webu, ze sociálních sítí a vše zajímavé, co mi přišlo přes Feedly.

Feedly + Pocket

Kombinace těchto dvou služeb vám umožní v čase volna nebo v jiné delší souvislejší chvíli otevřít Pocket a číst jeden článek po druhém. Sami si tak vytváříte vlastní webový magazín ze zajímavých textů. A protože Pocket ukládá obsah i pro offline, můžete si číst i bez připojení k internetu.

Nejmocnější jsou však tyto dvě služby ve chvíli, kdy používáte více počítačů a v kombinaci počítač + mobil. Běžně si na PC ve Feedly najdu zajímavý článek, pošlu jej do Pocket a pak v klidu pročtu v mobilní aplikaci v telefonu. Je to prosté, jednoduché a efektivní.

Co mi to přinese

  • Ušetříte čas. Nemusíte zbytečně skenovat velké množství webů a blogů.
  • Informace chodí k vám. Ne vy pro informace.
  • Touto metodou čtete více relevantního obsahu.
  • Čtete ve chvíli, kdy na to máte skutečně čas.
  • Nepřicházíte o obsah. Článek tu na vás počká třeba měsíc.

Nějaké nevýhody

  • Pokročilejší služby u Feedly jsou placené. Se základem si ale bohatě vystačíte.
  • Pocket někdy neuloží celý článek. Zvlášť, když je členěný na kapitoly.

Závěrem

Samozřejmě, že existuje velké množství dalších programů, aplikací a postupů, které by mohly tyto dvě zmíněné webové služby zastoupit a možná jsou i v něčem lepší. Tento článek je spíše určen naprostým začátečníkům – tedy těm, kteří stále ještě mechanicky skenují desítky webů, jestli náhodou na nich něco nového nepřibylo. Bohužel takové kolem sebe stále ještě vídám.

Call To Action

Jestli jste na tento článek přišli z vaší čtečky RSS, sociální sítě či jiné zajímavé služby, není pro vás asi jeho obsah novinkou. Pouze jej sdílejte dál.

Vy všichni ostatní, kdo nevíte, co je to RSS a pojmy jako Feedly a Pocket byly pro vás novinkou, založte si účty a sbírejte zajímavý obsah. Začněte třeba zde: http://tybrdo.cz/rss.xml

Co se do článku nevešlo

  • Jsou i jiné RSS čtečky. Každému vyhovuje něco jiného
  • Existují i jiné aplikace pro odkládání obsahu k pozdějšímu přečtení
  • Tento článek NENÍ návod, jak RSS, Feedly a Pocket používat. To by bylo na delší psaní.

Převzato s laskavým souhlasem autora z jeho blogu Ty brďo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.