EDUin: Přechodné období při zavádění inkluze do škol není problém. Otázkou je, zda bude dost peněz

pondělí 1. února 2016 ·

Kateřina Valachová oznámila, že školy budou mít dva roky na to, aby se připravily na všechny děti se speciálními vzdělávacími potřebami.


Přechodné období uvedené ve vyhlášce k novele školského zákona týkající se změny v přístupu k dětem se speciálními vzdělávacími potřebami je rozumné vzhledem k nedostatku informací a nedostatečné kapacitě poraden. Problém jsou peníze. Na ty mají školy nárok od letoška a není jasné, zda jich bude dost. Problém nastane, pokud se budou muset peníze na inkluzi brát z běžného rozpočtu. Navíc hrozí, že to v každém kraji bude jinak.

Přechodné období se týká rediagnostiky dětí. Každé dítě obdrží v poradně doporučení, které bude s ohledem k paragrafu novely zákona navrhovat potřebná podpůrná opatření, aby se škola podle nich mohla adekvátně řídit.

Obavy z návalu dětí po 1. září 2016 jsou zbytečné. Jak ukazuje graf, větší část dětí s nějakým problémem už dnes chodí do běžných škol. A novela sama žádné děti nepřesunuje.



Podrobnější vyjádření si můžete přečíst na stránkách Týdeníku Respekt.


4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
1. února 2016 v 14:36  

"Přechodné období se týká rediagnostiky dětí. Každé dítě obdrží v poradně doporučení, které bude s ohledem k paragrafu novely zákona navrhovat potřebná podpůrná opatření, aby se škola podle nich mohla adekvátně řídit."

Nechcete tím doufám naznačit, že nárok na peníze k zabezpečení podpůrných opatření budou mít pouze děti rediagnostikované? A víte, že já docela věřím tomu, že to tak bude? A také je to právě jedna z věcí, na kterou tzv. odpůrci inkluze celou dobu poukazují, že se napřed měla finančně pořádně zabezpečit inkluze, tak jak na školách už probíhá, a pak se teprve mělo dělat něco dál.

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. února 2016 v 15:20  

Ono se toho mělo!!!!
1/finance
2/vzdělání učitelů
3/informační kampaň
4/dobrovolnost

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. února 2016 v 16:01  

Přechodné období při zavádění inkluze do škol není problém. Otázkou je, zda bude dost peněz

'Doletět na Mars není problém. Otázkou je, zda bude dostatečná kosmická loď.'
Jak dlouho asi trvá průměrnému odborníku na vzdělání, než zplodí až tak svěží úvahu?

Unknown řekl(a)...
1. února 2016 v 21:40  

"Problém jsou peníze. Na ty mají školy nárok od letoška a není jasné, zda jich bude dost. Problém nastane, pokud se budou muset peníze na inkluzi brát z běžného rozpočtu."

Peníze samozřejmě nejsou a nebudou. Růst se očekává příští rok tak na maximálně 2,7%. Vláda bude ráda, když zalepí zvýšený vojenský rozpočet, který garantujeme NATO.
Určitě inkluze nepůjde zaplácnout desítkami milionů. Tento proce bude trvat velmi dlouho a státní rozpočet to bude stát miliardy.
A ostatně soudím, že taková inkluze musí okamžitě skončit, pač poškozuje především ty nejvíce potřebné. A to jsou děti s LMP.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.