Přečtěte si: Ze škol od ledna zmizí praktická výuka chemie. Vyhláška zakázala kyseliny i lihový kahan

neděle 20. prosince 2015 ·

Studenti chemie a dalších oborů nebudou od nového roku moci vykonávat většinu praktických pokusů a cvičení. Začne platit vyhláška, která jim až do 18 let zakazuje manipulaci s řadou podle zákona nebezpečných látek. Z nové legislativy vypadla výjimka pro studenty, co se připravují na budoucí povolání.


Z článku Markéty Hronové v iHNed.cz vybíráme:

Nešťastné opatření má na svědomí ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo školství, která si vyhlášku neohlídala. Při novelizaci zákona o ochraně veřejného zdraví vypadla věta, že pokud se mladiství s nebezpečnými látkami setkají při přípravě na budoucí povolání, zákazy se na ně nevztahují. Od ledna tedy platí nařízení, které mladistvým práci s určitými skupinami látek zakazuje, ale žádná výjimka pro studenty není. Chemikář Matuška na problém obě ministerstva upozorňuje od konce června, kdy na to s ostatními chemikáři přišel. Ani za půl roku ale nedokázala vymyslet řešení. Ministerstvo zdravotnictví dává vinu ministerstvu školství, které vyhlášku včas nepřipomínkovalo, ministryně školství Kateřina Valachová však odpovědnost odmítá. Studentům chce pomoct přílepkem k novele školského zákona, kterou nyní projednává sněmovna. Zákon se ale ještě nedostal ani do druhého čtení a dá se očekávat, že jen tak schválen nebude.

2 komentářů:

Jenyk řekl(a)...
20. prosince 2015 v 17:01  

Pokud se vezmou doslova předpisy platící doposud, pak žák ZŠ s lihovým kahanem pracovat nemá už dávno, protože nemá pracovat s hořlavinami. Učitel použít lihový kahan může, ale má mít chránené ruce a oči a má to být jen v prostoru, který splňuje podmínky kladené na chemickou laboratoř.

Jestliže novou vyhlášku upraví doložka, která poskytne "výjimku pro studenty, co se připravují na budoucí povolání", pak je otázka, zda tohle bude stačit i pro ZŠ a G a netýká se to jen odborného vzdělávání.

mirek vaněk řekl(a)...
21. prosince 2015 v 7:26  

Navrhuji zakázat i nebezpečné nástroje. Kružítko - tím se žáci ohrožují už na ZŠ. No a nabroušená tužka - co kdyby žák zakopl a upadl na tužku a vrazil si ji do oka. To by se škola nedoplatila:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.