Přečtěte si: Trochu jiné vyučování: Škola v Líbeznicích má inovativní metody i moderní vzhled

sobota 19. prosince 2015 ·

Je hezká, inteligentní a hravá. A nevyvolává v dětských duších stres. Do téhle budovy nechodí žáci jen za výukou. V jejím komfortním prostředí mohou trávit i velmi příjemné chvíle a rozvíjet svou fantazii.



Z článku Adama Gebriana v iHNed.cz vybíráme:

V obci Líbeznice, v místě, kde v uplynulých letech vzniklo hned několik krásných realizací, za jejichž množství by se u nás nemusela stydět ani krajská města, byla nedávno dokončena škola, která se obecné představě o tomto typu stavby docela vymyká. Jde o navýšení kapacity existující budovy školy, která slouží nejen Líbeznicím, ale i několika okolním obcím, a to hned o 240 míst. Vznikl kruhový autonomní pavilon situovaný v parku, s lehce excentricky umístěným vnitřním kruhovým atriem. Původně byla tato koncepce navržena studiem Projektil (ve vyzvané soutěži) pro potřeby mateřské školy. Její situace ale musela být řešena rychleji − nakonec podle návrhu architektů z ateliéru M1. Z předchozího projektu školky se tak stala škola.

Fotografie Martina Hrubého převzata z Libeznice.cz pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko

10 komentářů:

Unknown řekl(a)...
19. prosince 2015 v 20:31  

Z předchozího projektu školky se tak stala škola. To mají určitě na svědomí odborníci na školství vzatí. Zní to jako by stavěli motorku a vznikl traktor.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. prosince 2015 v 20:53  

Bude-li to tak pokračovat, přes buldozer se dostanou až k velkorypadlu v mostecké uhelné.

Simona CARCY řekl(a)...
19. prosince 2015 v 21:31  

Podstatne je, ze maji skolu, kterou jim kraj i rada nonfertekovskych odborniku zavidi. A neni nic spatneho, kdyz v prubehu pripravy projektu investor zjisti, ze muze realizovat vetsi dilo. To s pedagogickymi odborniky nesouvisi, to souvisi s prachama... Za smutnejsi bych povazovala, kdyby se Libeznice rozhodly postavit dalnicni most a vysledkem by byla lavka pres potok. Takze tleskam!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. prosince 2015 v 8:24  

"A nevyvolává v dětských duších stres."

Toto stačí, abych byl obezřetný.

Jirka řekl(a)...
20. prosince 2015 v 12:42  

Každého stresuje něco jiného. Kostel, nebo postel, škola, fabrika, policejní služebna, úřad, restaurace atp. Vždy určitě záleží na lidech, se kterými zařízení sdílíme. Přeji kolegům v Líbeznicích krásnou novou školu a tiše závidím, že se dokážou zavděčit všem. Zkrátka výjimky potvrzují pravidlo.

Eva Adamová řekl(a)...
20. prosince 2015 v 13:44  

"toto stačí, abych byl obezřetný"
Myslím, že Vaše obezřetnost je zcela na místě. Z fotek interiéru je patrné, že třídy s malými okny bez výhledu ven působí jako kobky a že jim zatéká střecha. A takový vnitřní prostor bez zastřešení máme ve škole také a nikdo ho nevyužívá, protože se jedná opět o uzavřený prostor a všichni jdou radši s dětmi před školu na hřiště nebo do parku do otevřeného prostoru. Navíc je tam dost velký problém s údržbou.

Simona CARCY řekl(a)...
20. prosince 2015 v 15:54  

Myslim si, ze okna ve tride jsou proto, aby vpoustela denni svetlo. Zaci maji koukat na vyuku a ne z okna. Ty tridy jsou velmi dobre koncipovane a vas pocit s domnelym zatekanim je jen nepochopeni struktur pohledoveho betonu. A pokud jde o hriste, tak libeznicka Duhovka predstavuje spickove reseny prostor venkovniho vyziti, ktery bohuzel ve starsim clanku neni zminovan. Ono prekvapive nemusi byt vse jen spatne.

Eva Adamová řekl(a)...
20. prosince 2015 v 17:24  

Nesouhlasím s Vámi, pobyt dětí v takovýchto kobkách je pro ně po psychické stránce nevhodný. Asi máme málo klaustrofobiků, tak si musíme nějaké vychovat. Není nad pořádné okno, kterým se dá vylézt do školní zahrady pro jablko a pořádně vyvětrat. O tom zatékání si povíme až přijde pořádná zima a fest nasněží. A jestli ten plac uprostřed budovy považuje někdo za špičkově řešený prostor venkovního vyžití, tak prosím, ale mně to vážně celé připomíná spíš vězení než školu. Člověk v této budově má totiž jen minimální kontakt s okolním světem a to je pro děti rozhodně špatné. Možná by ta budova byla spíše vhodná jako hodinový hotel. Architekta této zrůdnosti bych zavřela až zčerná.

tyrjir řekl(a)...
21. prosince 2015 v 2:22  

První dojem z té stavby je velmi dobrý. Souhlasím ale i s paní Adamovou v tom, že okna na obvodu stavby mohla být klasická a dvůr přírodnější a otevřený (půdorys stavby ve tvaru písmene C).

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2015 v 23:26  

Vzhled je zvnějšku zajímavý,ale v čem spočívají ty inovativní metody?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.