Přečtěte si: Školství v r. 2016? Kompromisy, evidence a bezradnost

neděle 27. prosince 2015 ·

Byl to rok technického vzdělání, vlastně měl být takovým rokem. Ale více se o technickém vzdělání mluvilo, než se konkrétně udělalo. Vlastně jedna taková podstatná drobnost se odehrála. Ministryně školství opět posunula povinnou maturitu z matematiky. A to je v roce technického vzdělání hořký dárek pro budoucnost českého vzdělávacího systému.


Z článku Anny Putnové v Echo24.cz vybíráme:

Velké rozpaky vzbuzují i předložené novely školského zákona a novely zákona o podpoře sporu. Administrativní a evidenční povinnosti ubírají práva rodičů (viz povinnost předškolního vzdělání), neřeší kritéria a priority pro rozdělování peněz pro sport a funkčnost registru sportovců.

Ukazují vlastně bezradnost řešit problémy školství, mít jasný cíl a zaměření. Novelizování a přešlapování je toho symbolem. Zdá se, že to bude leitmotiv příštího roku ve školství.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. prosince 2015 v 10:11  

Strach z matematiky je až neskutečný. Všiml jsem si, že začíná již na prvním stupni, druhý je naprosto tragický a na SŠ je to přímo katastrofa. Požadavky na VŠ šly v matematice neskutečně dolů. U zkoušek mají vyučující panický strach zařadit do testu třeba derivace a integrály a to nemluvím o jejich praktickém využití. To by totiž zkoušku z matematiky nedalo 90% studentů.
Zhoršující se stav matematiky jde dát do souvislosti s omezováním hodinové dotace v učebních plánech škol od devadesátých let, zrušením povinné maturity z matematiky a především zavedením RVP.
S matematikou si v RVP nějak naši pedagogičtí odborníci neporozuměli, pač nevěděli co s tím. A ještě jedna věc - "přemýšlení" bolí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.