Přečtěte si: „Drobné“ navíc školství nespasí

neděle 20. prosince 2015 ·

Vzdělávání představuje oblast, do které musí investovat každý stát, jenž uvažuje v horizontu delším než deset let. A proto je třeba, aby přesně věděl, čeho chce dosáhnout. Zdá se, že obojí zatím v Česku chybí.


Z článku Bohumila Kartouze v Mladé frontě Dnes/EDUin.cz vybíráme:

Podívejme se na ta tři procenta navíc pro učitele. V poslední době hrůzným způsobem ohýbaný „selský rozum“ říká, že více peněz na platy učitelů způsobí, že se ve školství cosi zlepší. Učitelé budou spokojenější, budou své práci věnovat větší úsilí, děti se toho více naučí.

Stejně jako v jiných případech, i zde naráží selský rozum na své nepřekonatelné limity.

Jak ukazují studie stanfordského ekonoma Erika Hanusheka, plošné přidávání učitelům žádnou kvalitu do školských systémů nevnáší, alespoň ne tu, která se dá současnými metodami měřit. Jinými slovy, pokud existuje důvod, proč přidat českým učitelům, pak to nemůže být snaha zlepšit výkon vzdělávacího systému, jelikož k tomu neexistuje racionální předpoklad. Co naopak funguje a co potvrzuje i Hanushekem popsaná zkušenost, je přidávat těm učitelům, kteří se osvědčili jako kvalitní. Abyste však mohli přidat kantorům, kteří jsou kvalitní, musíte nejprve vědět, o které jde. A nejen vědět, musíte to nějak ověřit. Takovým metrem by mohl být kariérní řád, jejž ministerstvo školství začalo připravovat už za předchozích šéfů resortu. Jenže ten koncept nebyl současným vedením shledán jako funkční. To může být docela dobře pravda, ale v tom případě by bylo vhodné hledat funkční řešení.

10 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. prosince 2015 v 19:31  

Zato plošné přidávání lékařům nebo politikům automaticky zlepšuje kvalitu.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. prosince 2015 v 19:33  

Zajímavé je, že když měli odcházet nekvalifikovaní, křičel právě EDUin, že jde o ty kvalitní. A měřeno jak, pane Kartousi? Zjevně vaším dvojím metrem.

tyrjir řekl(a)...
20. prosince 2015 v 19:53  

Vysokoškolsky vzdélaný učitel by měl mít při nástupu cca průměrný plat a platový postup min. dalších 50 %. Vynikající učitelé by k tomu měli být odměňování dalšími odměnami zejména z dispozice učitelů a metodických orgánů. Co je na takovémto konceptu závadného? Kdyby byl uplatněn, vznikl by o učitelství přirozený zájem, na jehož základě by byli postupně špatní učitelé a ředitelé nahrazeni dobrými. Ulevilo by to dobrým učitelům, ředitelům a zřizovatelům škol, kteří to dnes v té svraboneštovicoidní mizérii českého školství nemají snadné. Tohle pan Kartous a jemu podobní, vláda a Parlament ČR nechápou? Svatá (s)prostoto!
J. Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. prosince 2015 v 22:30  

Je nezbytné se na to podívat zcela nezaujatě.
Můj plat v prvním až třetím čtvrtletí roku 2015 do koruny krespondoval s tarifem v pátém stupni dvanácté platové třídy, to znamená, že byl 26 350 kéčé hrubého. Tuhle se mi do ruky dostala prezentace, ve které se dočítám, že průměrný plat učitele sš ve stejném období činil 28 013 káčé. Znamená to tedy, že jsem o 1663 korun horší učitel než učitel průměrný?
Nevzpomínám si, že by se kdy zajímal kdokoli o to, jak moji žáci prospívají, jak pracují, co se učí, jakým způsobem jsou hodnoceni, co umí, co znají, jakých nabyli kompetencí, jak jim případně jdou vš studia a jak se uplatňují v profesním životě. K tomu, že jsou z mnohých úspěšní ajťáci, právníci, lékaři a dokonce i učitelé, jsem nejspíš nepřispěl ani drobátko. Nakonec, jak taky jako nenáviděný učitel tak podružného předmětu jako jsou informační a komunikační technologie.
To je motivace, panečku. Asi bych měl žáky prvních ročníků taky nechat do školy přinášet z netu zkopírované prezentace o věcech, kterým nerozumí, a druháky zaměstnat kreslením vánočního stromečku v Malování... Aspoň bych měl klid svatý.

mirek vaněk řekl(a)...
21. prosince 2015 v 7:33  

Panové Hanusek a Kartous nepochopili jednu věc. Pokud přidáte učitelům 200 Kč tak se opravdu nic měřitelného nestane. Ale když přidáte učitelům 10 000Kč tak panečku počet žájemců o práci ve školství pořádně vzroste. A ve fungujícím systému si zaměstnavatel bude moci vybírat, pokud toho bude schopen a bude mít tu možnost.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
21. prosince 2015 v 7:48  

Typická Kartousovština-EDUinština je, že se vezme jedna studie a její závěry se absolutizují, aby se jimi mohlo demagogicky šermovat. A tak budou tito školští přísavníci požadovat inkluzivní školství finského typu, ale za českých finančních podmínek. Že jde o kvadraturu kruhu, jim nevadí.

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2015 v 9:19  

Toto psal Kartous nedávno v deníku DNES. Tak by mě jen tak čistě ekonomicky zajímalo z čeho mám vlastně žít? Z oněch 20 000,-? To myslím nemusel nikdo studovat vysokou ani střední školu. Stačí výuční list. Navíc mimořádně hájil čtyřstupňový kariérní řád. Prý se podle něho pozná, kdo je kvalitní a nekvalitní kantor. Oni ti "pedagogičtí lídři" by vlastně ani moc neučili, nestáli jako šašci na dozorech a nedělali "podřadné práce". Těch 20% vybraných známých pana ředitele, pana starosty, milenek a milenců, přátel a donašečů,.... by se vskutku mělo báječně. Bylo to naplánováno Chládkem tak, že třetí a čtvrtý stupeň by nešlo odejmout. Tak by tedy mladí čekali a čekali, až dotyčný trojkař umře, pač do důchodu by za ty prachy nešel nikdo z nich. Kariérní řád, který pan Kartous tak hájí byl legislativní zmetek.

krtek řekl(a)...
21. prosince 2015 v 11:11  

Ale, ale, přátelé - vždyť on Bohumil Kartous vlastně říká, že za ty peníze se žádné zlepšení očekávat nedá a že se musí přidat víc a cíleně. Já bych se ho, bez dovolení, zastal. Je to sice kostrbaté a zmatené, ale myšlenka je dobrá. Navíc jsou ty vánoce...

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2015 v 12:16  

Krtek

Možná jsem to pochopil správně jako mírnou ironii.

On vskutku v DNES napsal a to doslova, že by učitelům už nic plošně nepřidával (viz.Mirek Topolánek - učitelé si již nahrabali). Jedině pod podmínkou reformy školství, kariérního řádu a prokazatelných super výkonů. Problémem však je, jak to ve školství změřit. Nějak jsem za svůj život těch reforem zažil povícero a kupodivu mě všechny nechaly chladnými, pač to byly vždy nepodařené demoverze. A když jsou ty vánoce,......

tyrjir řekl(a)...
21. prosince 2015 v 12:55  

Neoliberální mantra, že dobrý plat si zaslouží jen vyvolení, nemůže u učitelů obstát. Vysokoškolsky vzdělaní učitelé mají průměrný plat za celou kariéru jen mírně nad celostátním průměrem. Učitelé si zaslouží důstojnější základní plat viz výše, aby mohli v těch stále komplikovanějších podmínkách fungovat, tj. co nejlépe učit a vychovávat.

Pan krtek tu českým učitelům autoritativně vnucovanou neoliberální mantru nezklamal. To, co pan krtek předvedl není jen ironie. Je to konfliktní pokus narušit věcnou demokratickou diskusi: po autoritativním okřiknutí diskutujících uvedl pan krtek nerelevantní argumentaci a nakonec se odvolal na Vánoce, které začínají za tři dny. Tím se sám přiřadil k panu Kartousovi a jemu podobným, kteří se snaží vmanipulovat učitele do podřízené pozice okřikovaných subjektů. Nevím, co to panu krtkovi přineslo. Ale přejme mu to, když budou ty Vánoce...:))).

J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.