Otázky a odpovědi ke společnému vzdělávání: Nestanou se některé školy příliš proinkluzivní a pro veřejnost se zařadí do kategorie dřívějších zvláštních škol a vedle toho vzniknou soukromé neinkluzivní základní školy a státní budou vyučovat děti, které "zbudou"?

čtvrtek 31. prosince 2015 ·

Ano, vzhledem k segregačnímu charakteru celého našeho vzdělávacího systému, tj. existenci víceletých gymnázií a specializovaných škol pro nadané, a také vzhledem k právu rodiče na volbu školy pro své dítě toto nebezpečí hrozí. Bude třeba působit dobrými příklady, pracovat s rodiči i veřejností – především však zajistit učitelům takové podmínky, aby se celá věc podařila co nejlépe. To není možné hned, jde o běh na dlouhou trať. Začít se však někdy musí, protože společné vzdělávání přináší v dlouhodobé perspektivě pro společnost pozitivní efekty.

Zdroj: MŠMT (Upozorňujeme čtenáře, že odkazovaná stránka MŠMT se průběžně mění.)

Související články:

Klíčové dokumenty ke Společnému vzdělávání


2 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
31. prosince 2015 v 2:39  

To není žádné riziko, ale reálný stav a sílící trend, který tato násilná a nedopečená takzvaná inkluze posiluje a urychluje. Práce s rodiči a veřejností je naivní iluze nebo výmluva, nic takového nemůže fungovat a všichni to vědí. Zlepšení podmínek učitelů je fantazie z pohádky, stačí podívat se na pár čísel o veřejných výdajích na vzdělávání, platech atd.

Unknown řekl(a)...
31. prosince 2015 v 18:20  

//Začít se však někdy musí, protože společné vzdělávání přináší v dlouhodobé perspektivě pro společnost pozitivní efekty.
Známe spoustu dalších opatření, které by v dlouhodobé perspektivě přinesly společnosti pozitivní efekty. Vrozená slušnost, humanismus, ctění demokratických principů nám některé z nich nedovolují ani formulovat natož požadovat.
Víte dobře pane Št...., že pokusem zlepšit vzdělávání jedné skupiny žáků diskriminujete skupinu jinou a nestydíte se?
A neopovažujte se sebrat mi právo výběru školy pro mé děti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.