Martin Odehnal: Rozhodnutí o odmítnutí poskytnutí informace

čtvrtek 31. prosince 2015 ·

MŠMT hodlá od září spustit nejrozsáhlejší změny ve vzdělávání za posledních 10 let, pravděpodobně s vysoce devastujícími dopady na naplňování ústavně garantovaných práv na vzdělání přinejmenším u skupiny žáků s lehkým mentálním postižením, odůvodňované především právě nutností dramaticky zlepšit vzdělávání Romů, a přitom přiznává bez mučení, že o jeho skutečné úrovni nemá po celou dobu nejen relevantní, ale prakticky žádné údaje!



8 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
31. prosince 2015 v 8:48  

Nedávno jsem šel ráno krátce před osmou kolem jedné speciální (dříve zvláštní) školy. Kolem laviček se houfovali pokuřující puberťáci, rozmlouvající výživným slovníkem (každé druhé slovo byla Pussy), s vyhaslým pohledem - rozhodně jim tváře neplanuly radostným očekáváním začátku jejich denního přídělu vzdělávání. Tu náhle jedna z kolemjdoucích starých žen, jejíž věk budiž omluvou za politicky nekorektní vyjadřování, pravila: "Je to tady samej debil a to sem tuhle slyšela, že jim mají zrušit školy." Při vzpomínce na tuto příhodu do Nového roku vyrážím s cynickým chechtotem a dvakrát modifikovaným heslem: S humanrightismem na věčné časy a nikam jinam.

Unknown řekl(a)...
31. prosince 2015 v 9:33  

MŠMT má v podstatě pravdu, s "lustrováním" vysokoškoláků za účelem zjištění, zda mají či nemají romský původ, jsem se na vysokých školách nikdy nesetkala.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. prosince 2015 v 13:41  

Údaje o etnickém nebo národnostním původu nejsou shromažďovány? A že je příliš Romů na zvláštních školách se ví jak? Někdo tady lže.

Simona CARCY řekl(a)...
31. prosince 2015 v 14:33  

Zda se, ze bude potreba hodne pisku, aby melo MSMT a pani ministryne kam strcit svou pstrosi hlavu pred touhle ostudou. Kdyz se to hodi, vidi ti dienstbierovci (posmesne oznaceni multikuturalistu) ohrozene Cikany a Romy, ale kdyz se ma lamat chleba, tak o nich nic nevi, ale maji tu drzost argumentovat potrebou jim vychazet vstric! Komu? Neexistujicim Romum? Vzdejte to!

tyrjir řekl(a)...
31. prosince 2015 v 16:49  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nicka Pytlik řekl(a)...
1. ledna 2016 v 16:29  

Nu ano! Jak se může ověřit, jestli všechna podnikaná opatření vedou ke zlepšení stavu, tedy je-li co zlepšovat, pokud se o výsledcích realizovaných opatření nevede žádný přehled. Ledaže... ledaže by o nějaké zlepšení stavu vůbec nešlo, a opatření byla realizována jen pro jejich realizaci samu, tedy pro počerpání nějakých těch fondíků. Ono se totiž za daných okolností nemůže ani vědět, že stav něčeho je špatný, pokud nejsou k jeho analýze podklady. Asi to funguje jako u mnohých věrozvěstů moderního vzdělávání, tedy tak, že se vymyslí problém, pak se rozpracovává jeho řešení, a tím se ospravedlní existence sebe sama.
Ostatně, ani to zjišťování počtu romčat v základních praktických školách není podloženo ověřitelnými fakty. Není známo nic o tom, že by se vyplňovali nějaké dotazníky, nebo že by někdo byl doptáván, kým se cítí být. Všechno to bylo založeno na nějakých domněnkách nějakého vyplňovače jakýchsi přehledů. Viděli jsme přímo v televizním zpravodajství, jak zřejmě expertka na etnika podle fotografie ospravedlňila výjezd školních inspektorů na místo údajné vyšší koncetrace romčat ve třídě.
A nakonec "Rozhodnutí o odmítnutí poskytnutí informace" je česky špatně. Správně má být "Rozhodnutí o odmítnutí poskytování informování..." Čímž došlo k mému upadnutí z uchechtání.

Unknown řekl(a)...
2. ledna 2016 v 12:51  

A což teprve odhadnout kdo je z Afganistanu, Iráku, Sýrie,..To bude opravdu tvrdý oříšek i pro českého kantora.

Unknown řekl(a)...
2. ledna 2016 v 13:41  

Pane kolego,
ty přece nikdo odhadovat nebude, vždyť přece víte, o koho tady primárně jde a kvůli komu se likviduje český vzdělávací systém.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.