NÚV: Pohyb a výživa - výsledky

úterý 1. prosince 2015 ·

Národní ústav pro vzdělávání zveřejňuje výsledky pokusného ověřování edukačního programu MŠMT Pohyb a výživa.

Zkvalitnit pohybový a výživový režim žáků na 1. stupni základních škol měl za cíl edukační program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nazvaný Pohyb a výživa. Ve školním roce 2014/2015 jej na 33 pilotních školách ověřil tým odborníků vedených Národním ústavem pro vzdělávání.

Program Pohyb a výživa objasňoval dětem prostřednictvím tzv. pyramidy pohybu a pyramidy výživy priority v jejich denním režimu. Kromě poznatků o správném stravování a nezbytnosti pohybu se téměř 5 700 zapojených dětí snažilo jak pohyb, tak zdravou výživu posílit ve školních aktivitách i doma.

Tisková zpráva (535kB PDF)
Pohyb a výživa - výsledky pokusného ověřování (2MB PDF)

Pyramida výživy pro děti s tzv. zákeřnou kostkou: znázorňuje skupiny potravin a nápojů, které patří do stravy dětí každý den. Porce jsou znázorněny jako kostky, ze kterých je pyramida sestavena (např.: denně si dám nejméně sedm porcí tekutin a sním pět porcí ovoce a zeleniny). Potraviny a nápoje obsahující mnoho cukru, tuku, soli a dalších přídatných látek (sladkosti, limonády, chipsy, smažené pokrmy apod.) řadíme do tzv. zákeřných kostek. Přijatelná konzumace zákeřných kostek je jedna porce denně.



Pyramida pohybu pro děti: znázorňuje různé druhy pohybu, různou námahu (patra pyramidy) a optimální dobu trvání jedné „pohybové porce“. Porce jsou znázorněny jako kostky, ze kterých je pyramida sestavena. Jedna porce pohybu trvá asi 15 až 30 minut (pro děti – nejméně jako velká přestávka).



Více informací:

pav.rvp.cz/ a pav.rvp.cz/o-pokusnem-overovani-projektu-pohyb-a-vyziva-2









0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.