Ministryně Valachová se ostře ohrazuje proti kritice důsledku novely zákona o ochraně veřejného zdraví

pátek 4. prosince 2015 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová se ostře ohrazuje proti kritice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ohledně novely zákona Ministerstva zdravotnictví, která upravuje nakládání s nebezpečnými látkami ve výuce.


Novela zákona z dílny Ministerstva zdravotnictví o ochraně veřejného zdraví provedená zákonem č. 267/2015 Sb. s účinností od 1. 1. 2016 způsobila problém školám a školským zařízením. Odstranila ustanovení, které se týká možnosti nezletilých žáků nakládat s nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky klasifikovanými jako toxické nebo žíravé či jako vysoce toxické.

Takto široký zákaz však není z pohledu MŠMT důvodný, ba dokonce je nežádoucí v případě, kdy se nezletilý žák má v souvislosti s těmito látkami vzdělávat.

Ministryně školství Kateřina Valachová důrazně upozorňuje, že od počátku se problém řeší. Ačkoliv ministerstvo školství tento problém nezpůsobilo, má připravené řešení v rámci novely školského zákona, která fakticky převezme rušené ustanovení ze zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo prováděcí předpis opravit.

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
4. prosince 2015 v 15:58  

Ten text by se mozna mohl dat do nejakeho testu ctenarske gramotnosti, ale ja moc nechapu kdo co chtel komu rict.
Ohrazuje se proti kritice nebo kritizuje novelu?
V prvni fazi by mozna pomohlo neretezit vice jak 3 neprime privlastky nebo jak se tomu rika...
---
"Ačkoliv ministerstvo školství tento problém nezpůsobilo, má připravené řešení v rámci novely školského zákona,..."
Bylo by pekne to reseni nejak popsat, prip. upresnit kdy a jak bude uvedeno v zivot. Jinak novela skolskeho zakona (letos treti?) se asi do ledna nestihne. A neprijde mi moc logicke vyjimku ze zakona o ochrane verejneho zdravi davat do skolskeho zakona...

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2015 v 17:21  

Ono by bývalo možná lepší se místo "ostrého vyhrazování" věnovat raději pořádně vlastní práci a včas důsledně odpřipomínkovat příslušný zákon. Třeba by pak nebylo nutné hledat řešení problému, který nemusel vůbec vzniknout.

krtek řekl(a)...
6. prosince 2015 v 7:08  

A pokud Ministestvo zdravotnictví úpravu (výjimku) odmítalo, včas zveřejnit, že MŠMT svou práci dělá, ale je bojkotována. Mimochodem vyhláška ohledbě státních testů z psaní třičtvrtě roku po novele zákona stále není. Teda je napsána, ale chybí ji přísluné razítko.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.