ČŠI: Tematické šetření podpory matematické, čtenářské a sociální gramotnosti v roce 2016

pátek 18. prosince 2015 ·

Inspekční činnost tematicky zaměřená ve školním roce 2015/2016 na podporu rozvoje a na dosaženou úroveň matematické, čtenářské a sociální gramotnosti bude sestávat ze tří provázaných částí: inspekčních elektronických zjišťování orientovaných především na podmínky pro rozvoj jednotlivých gramotností (přibližně únor 2016), prezenční inspekční činnosti ve školách sledující zejména průběh rozvoje jednotlivých gramotností (březen až červen 2016) a elektronického zjišťování dosažené úrovně vybraných atributů jednotlivých gramotností prostřednictvím systému InspIS SET (květen 2016). Výstupem inspekčního šetření budou tematické inspekční zprávy k jednotlivým gramotnostem.


Vzorek pro zjišťování dosažené úrovně vybraných atributů jednotlivých gramotností zahrne celkem 900 základních škol a víceletých gymnázií a 438 středních škol rozdělených vždy rovným dílem mezi jednotlivé gramotnosti. Dosažené úrovně gramotností budou zjišťovány u žáků 6. ročníku ZŠ a odpovídajícího ročníku víceletých gymnázií a u žáků 1. ročníků SŠ. V týchž školách budou formou inspekčního elektronického zjišťování zjišťovány klíčové podmínky pro rozvoj jednotlivých gramotností. Ve 315 ZŠ z uvedeného vzorku proběhne prezenční inspekční činnost sledující průběh rozvoje jednotlivých gramotností. Velikost vzorku byla stanovena s ohledem na požadovanou statistickou reliabilitu očekávaných zjištění. Školy byly vybrány tak, aby vzorek jako celek reprezentoval všechny školy v rejstříku škol z hlediska regionálního rozložení, velikosti školy, typu zřizovatele a velikosti obce. Zastoupeny jsou dílem i školy, v nichž probíhalo v květnu 2015 výběrové zjišťování výsledků žáků 9. ročníku ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v přírodovědném a společenskovědním přehledu, aby bylo možné posoudit korelaci zjištění.

S koncepcí metodiky inspekčního hodnocení podpory gramotností se budou moci seznámit i vedoucí a pedagogičtí pracovníci škol. Pro ně budou v předstihu před zahájením inspekční činnosti otevřeny (zdarma) e-learningové kurzy Koncepce inspekčního hodnocení podpory matematické gramotnosti pro pedagogy, Koncepce inspekčního hodnocení podpory čtenářské gramotnosti pro pedagogy a Koncepce inspekčního hodnocení podpory sociální gramotnosti pro pedagogy. Tyto kurzy bude Česká školní inspekce školám aktivně nabízet.

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
18. prosince 2015 v 7:25  

Ať žijí metodiky. Hlavně že učitelé budou vědět jak se mají připravit na inspekci. Mohou pod vedením ředitele připravit pro inspekci vzorové hodiny.

Eva Adamová řekl(a)...
18. prosince 2015 v 8:16  

Doufám, že se potom ve vyhodnocení testování dozvíme, podobně jako tomu bylo u testování přírodovědných a společenskovědním předmětů v loňském roce, že žák, který napsal testy pod 67 %, je v testu neúspěšný a nezvládá výstupy RVP.

Rovněž doufám, že při testu z matematiky opět nebudou žáci moci použít papír a tužku.
K čemu taky, že?

Jiri Janecek řekl(a)...
18. prosince 2015 v 8:40  

Pozitivni je, ze reprezentativni vzorek byl zmensen o 50 %.
Zrejme doslo ke zkompetentneni CSI v oblasti matematicko-statistickych gramotnosti. Predpokladam, ze zaverem bude opet zjisteni, ze inspektcni nastroje lze pouzit ke kontrole plneni a pripadne upravam RVP...

Unknown řekl(a)...
18. prosince 2015 v 9:26  

vzpomněl jsem svou první inspekci,byl jsem na škole dva měsíce a ohlásila se inspektorka,že přijede prověřit,jak vedení pracuje s novými kádry,kolegové mně den dopředu snesli veškerou moderní techniku: gramofon,magnetofon a promítačku na diáky,já odpoledne předtím jsem si pod dozorem zástupkyně vše načasoval a připravil a druhá den nastal ten velký okamžik,inspektorku napojili čajem s rumem a poslali ji ke mně do hodiny,já jsme zahájil svůj velká pedagogický koncert avšak po pětiminutové předehře cvak,ve vsi vypnuli proud a bylo po ptákách,z koncertu se rázem stalo cirkusové vystoupení....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.