Český rozhlas: Děti s volnou výchovou zažívají dva nejhorší lidské pocity. Nejistotu a bezmoc

pátek 18. prosince 2015 ·

Žádné dítě se nenarodí jako nevychovaný člověk, říká pelhřimovský etoped, přední český odborník na poruchy chování Zdeněk Martínek. „Hlavní úlohou výchovy je to, aby z dítěte vyrostl normálně fungující jedinec. Pokud má nějakou specifickou poruchu, což je například ADHD, vyskytuje se u pěti procent dětí, za to rodiče opravdu nemohou. Větší procento je těch nespecifických poruch. Opoziční vzdor, krádeže, záškoláctví, každá závislost. Tyto poruchy vznikají z 99 % nesprávnou výchovou rodičů,“ upozornil v Dobrém dopolední Tamary Peckové Zdeněk Martínek.

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
18. prosince 2015 v 9:35  

Přesné a výstižné. Jeden z mála lidí, který v tom žije a dělá. A má pravdu na rozdíl od spousty jiných medializovaných teoretiků.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. prosince 2015 v 9:43  

Děti s tzv. volnou výchovou rozpoznáte snadno. Jsou v permanentním konfliktu s okolím, neustále trpí pocitem, že nejsou zohledněny a uspokojeny jejich oprávněné potřeby, rozumějme rozmary, což se projevuje srceryvným nářkem a třískáním sebou o zem. Ve své podstatě jsou nešťastné. Bohužel jim to vydrží zpravidla po celý život.

vstek řekl(a)...
20. prosince 2015 v 8:10  

Ještě bych doplnil: Děti s volnou výchovou a učitelé speciálních škol zažívají dva nejhorší lidské pocity. Nejistotu a bezmoc.

Unknown řekl(a)...
20. prosince 2015 v 9:33  

Pane kolego Pytliku,
výstižněji se to napsat nedalo.Člověk, který urputně prosazuje svoje práva, zpravidla málo dbá na práva a potřeby jiných.Takový egocentrický subjekt nebývá mezi lidmi příliš oblíben, ale může někdy úspěšný, protože mívá "ostré lokty".
V zahraničí teď vychází mnoho knih, v jejichž názvu se nachází slovo "hranice", například Děti potřebují hranice. Je to zřejmě reakce na důsledky "svobodné výchovy", kdy se ukázalo, že výchova bez hranic a bez disciplíny k ničemu dobrému nevede.

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2015 v 12:48  

Právě tento týden si PČR odvedla našeho bývalého žáka s tzv. volnou výchovou. Stačil zdemolovat dvě prodejny. Škoda za 320 000,- Matku vůbec nelituji, pač si na nás permanentně stěžovala střídavě starostovi a ČŠI.

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2015 v 23:30  

Hodně ze "svobodných" dětí, které nerespektují autority, mravní a posléze ani právní normy, končí v převýchovných zařízeních.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
23. prosince 2015 v 9:54  

http://kultura.zpravy.idnes.cz/komentar-politicka-korektnost-umeni-film-fgl-/show_aktual.aspx?c=A151222_150606_show_aktual_vha

Já vím, že to sem přímo nepatří, ale zapadá to do mozaiky dnešní hromadné politické blbosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.