Americké online vzdělávací kurzy pro naše nadané středoškoláky

pátek 18. prosince 2015 ·

Studenti Gymnázia Jana Keplera v Praze a Biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou mohou v průběhu jarního semestru 2016 studovat v elitním virtuálním programu CTYOnline Univerzity Johnse Hopkinse. Tuto příležitost dostali i díky společnosti CertiCon a. s., která školám darovala celkem 100.000 Kč na zaplacení části kurzovného. Kurzy CTYOnline jsou v České republice organizovány pod záštitou Centra pro talentovanou mládež (CTM).


Mezinárodně akreditované kurzy CTYOnline umožňují nadaným českým středoškolákům poměřovat své schopnosti ve virtuálních třídách s těmi nejlepšími studenty na světě. Již na střední škole mají možnost studovat kurzy prestižní americké univerzity a získat mezinárodní certifikát. Čeští studenti se dlouhodobě pohybují mezi nejúspěšnějšími absolventy těchto on-line kurzů, které jsou zaměřeny především na matematiku, technické a přírodovědné obory, a to i přesto, že jsou vyučovány v angličtině. Bohužel se školy stále potýkají s finančními problémy a nemohou své studenty řádně podporovat, kurzovné je pro řadu studentů překážkou ve studiu.

Od roku 2010, díky podpoře krajanů sdružených do nadace American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies, kurzy CTYOnline úspěšně absolvovalo téměř 1000 nadaných českých a slovenských studentů z více než 60 středních škol. Společnost CertiCon na rozvoj studentů přispěla Gymnáziu Jana Keplera 30.000 Kč a Biskupskému gymnáziu ve Žďáru nad Sázavou 70.000 Kč.

„Velice si vážíme Vašich aktivit pro podporu těch nejlepších, motivovaných studentů středních škol. Naše rozhodnutí chápejte, prosím, i jako projev ocenění proaktivního přístupu vedení obou gymnázií při organizaci nadstandardní výchovy našich středoškoláků,“ napsal v dopise ředitelům škol a CTM Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., předseda představenstva společnosti CertiCon a ředitel CIIRC na ČVUT. Dále dodal, že jako učitel na vysoké škole ví, jak je důležité studenty motivovat a připravit na život po skončení studia.

Kurzy CTYOnline seznamují české středoškoláky detailně nejen se studovaným oborem, ale také s principy univerzitního studia v jiných zemích. Získají tak výhodu, kterou budou moci uplatnit, pokud budou chtít v budoucnu vycestovat a navštěvovat nějakou zahraniční univerzitu. Tento program jim také zvyšuje možnosti přijetí na české a evropské univerzity a uplatnění na trhu práce.

Registrace do kurzů CTYOnline, jarní semestr 2016, probíhají od 7. prosince 2015 do 10. ledna 2016.


CertiCon, a.s. je česká IT společnost, která se již od roku 1996 zabývá inovacemi a vývojem softwarových a hardwarových řešení zejména pro zdravotnictví, automobilový průmysl a telekomunikace. Svým klientům poskytuje komplexní servis zahrnující podporu, poradenství a vývoj produktů šitých na míru jejich potřebám. Díky svým výsledkům a způsobu práce byla společnost CertiCon a.s. vybrána, aby jako národní šampion reprezentovala Českou republiku v renomované soutěži European Business Awards 2015/2016, a to konkrétně v kategorii Ocenění za inovace (UKTI Award for Innovation). (www.certicon.cz, www.certiconglobal.com).

Centrum pro talentovanou mládež, z.s. (CTM) organizuje program CTYOnline pro nadané středoškoláky v České a Slovenské republice a prezenční program Objevitelské soboty pro nadané a zvídavé žáky ve věku 5 – 15 let. Je spolupracující organizací College Board, USA, pro organizaci Advanced Placement testů v České republice a Slovensku. (www.objevitelske-soboty.cz).
The American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (AFCSLS) se soustřeďuje na výchovu osobností, které budou rozhodujícím faktorem konkurenceschopnosti a životní úrovně České a Slovenské republiky. Fond je nástupcem The American Fund for Czechoslovak Refugees založeného v roce 1948 (www.afcsls.org).

The Center for Talented Youth (CTY) se zaměřuje na identifikaci a podporu vysoce nadaných studentů od útlého dětství. CTY je neziskový institut americké Johns Hopkins University. Od roku 1979 se CTY soustředí na vysoce nadané studenty a připravuje pro ně náročné a motivující studijní programy (cty.jhu.edu).

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.