Učil děti v Nairobi fotit, dnes vede workshopy pro mladé Romy

pátek 20. listopadu 2015 ·

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA) zveřejnilo mezinárodní stáže unikátního projektu GLEN pro rok 2016. Jedná se o roční cyklus globálního rozvojového vzdělávání, jehož výsledkem je řada zajímavých a pro společnost významných projektů. Stáže jsou vyhlašovány vždy v listopadu a v síti GLEN je angažováno 10 evropských zemí, včetně České republiky.


Stáže v zemích globálního jihu

Pro letošní rok je v nabídce 7 stáží v 6 zemích (Etiopie, Barma, Gruzie, Vietnam, Keňa a Srbsko), všechny tematicky zaměřené na jednu z oblastí podnikání žen, vzdělávání, zemědělství, ekologie, filmu a fotografie nebo poválečné obnovy. "Do projektu GLEN pečlivě vybíráme jen kandidáty s vážným zájmem o globální rozvojové vzdělávání a konkrétní téma vybraného projektu. Po návratu ze stáže se účastníci aktivně zapojují do různých iniciativ zabývajících se globálními tématy a své poznatky z pobytu v zemi globálního jihu zúročí ve svém vlastním projektu. Ten se pak stává jedním z nástrojů k naplňování cílů udržitelného rozvoje," uvedla Veronika Uhlířová z INEX-SDA, koordinátorka GLENu v České republice.

Učil fotit děti v Africe

Dobrým příkladem se může stát příběh Ondřeje Šálka, účastníka GLENu 2013. Po dobu své keňské stáže vedl fotografické a filmové workshopy pro děti ze slumů či sociálně znevýhodněných oblastí v Nairobi, zpracovával fundraising, vedl kancelář, dělal PR a rekonstruoval temnou komoru. Po návratu zužitkoval své nabyté zkušenosti s prací s dětmi ze slumů a začal spolu s Jakubem Niesnerem dělat fotokroužky "DykFoto" pro mladé Romy z brněnského Cejlu. V současnosti za sebou mají 7 výstav v Brně a Praze. "Když jsme se v lednu 2014 s Ondřejem do této aktivity pustili, byly to pro nás neprobádané vody, zbrusu nový svět, kopa nových zkušenostní, vzrušení a nadšení. To vše s jasným cílem: dejme sociálně vyloučeným dětem možnost se vyjádřit, ukažme to ostatním a uvidíme, co se stane. A tak se stalo," píše Jakub Niesner na stránkách DykFoto.

Zájemci o zapojení do programu GLEN 2016 se mohou hlásit do 10. ledna 2016. Výběrové řízení proběhne na přelomu ledna a února.

GLEN je unikátní mezinárodní projekt

GLEN (Global Education Network of Young Europeans) vytváří prostor pro učení a výměnu perspektiv na globální úrovni a rozvíjí potenciál jednotlivců i organizací stát se zodpovědnými a emancipovanými globálními aktéry. V České republice koordinuje aktivit! y GLENu už deset let INEX-SDA, z.s.

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit - www.inexsda.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.