Program Pohyb a výživa se školám osvědčil, teď v něm chtějí pokračovat samy

středa 25. listopadu 2015 ·

Zkvalitnit pohybový a výživový režim žáků na 1. stupni základních škol měl za cíl edukační program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nazvaný Pohyb a výživa. Ve školním roce 2014/2015 jej na 33 pilotních školách ověřil tým odborníků vedených Národním ústavem pro vzdělávání. Ředitelé a učitelé oceňují novou metodiku, žáci byli rovněž spokojeni: celkově program hodnotí známkou 1 minus.


Program Pohyb a výživa objasňoval dětem prostřednictvím tzv. pyramidy pohybu a pyramidy výživy priority v jejich denním režimu (viz příloha). Kromě poznatků o správném stravování a nezbytnosti pohybu se téměř 5 700 zapojených dětí snažilo jak pohyb, tak zdravou výživu posílit ve školních aktivitách i doma.

Vedle inovativních prvků v tělesné výchově zařazovaly školy učení spojené s pohybem, pohybem vyplněné přestávky nebo nabízely pohybové aktivity v rámci školních družin, a to jak ráno, tak odpoledne. „Program Pohyb a výživa, tak jak je navržen, umožňuje zvýšit objem pohybové aktivity žáků během času, který tráví ve škole, až na jednu hodinu denně, “ říká hlavní koordinátor programu Vladislav Mužík z Pedagogické fakulty MU Brno.

Školní jídelny zase obohacovaly jídelníček dětí ovocem, zeleninou a snažily se zvýšit pestrost nabízených pokrmů. „Tam, kde na školách fungovaly bufety nebo automaty, se podařilo zčásti změnit sortiment, bohužel jen tři školy automaty plně zrušily,“ dodává Mužík.

Celkem 255 třídních učitelů mohlo vyzkoušet novou metodickou příručku a další podpůrné materiály na RVP.CZ. Ředitelům program Pohyb a výživa nepřinesl zvýšené finanční ani personální nároky, většina škol v něm bude pokračovat i po jeho skončení, a to v plném rozsahu. „Zřejmě i pro jednoznačně pozitivní přijetí jejich žáky: škála hodnocení se od 1. do 5. třídy pohybuje od 1,28 po 1,94 – čili průměrná známka 1 minus,“ shrnuje hlavní manažer programu Jan Tupý (NÚV).

Příloha:









0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.