Přečtěte si: Zahraniční stáže škol jsou populární. Chybí ale kontrola

neděle 22. listopadu 2015 ·

Je to šance, kterou se snaží využít mnoho základních škol, ty karlovarské nevyjímaje. Evropské dotace totiž mohou sloužit i pro výuku cizích jazyků. Zahraniční jazykové pobyty jsou tak oblíbené jak žáky, tak učiteli. Jenomže je v tom háček.

Z článku Ivany Kalinové v Karlovarský.deník.cz vybíráme:

O tom, kdo pojede a jak bude cesta zorganizovaná, rozhoduje vedení školy. A v některých základních školách, v nichž není příprava cesty transparentní a otevřená, jsou upřednostňováni ti kantoři, kteří jsou k vedení školy loajální, případně podlézaví. Není proto výjimkou, že na zahraniční stáže odjíždí místo učitelů cizích jazyků, pro něž jsou tyto pobyty opravdovým zdokonalením pro další výuku žáků, učitelé předmětů, které nemají s výukou cizích jazyků naprosto nic společného. A nejen ti, do zahraničí s učiteli leckdy odjíždějí i rodinní příslušníci a přátelé. Otazník visí i nad organizací cesty. Některé školy si ji nechávají zorganizovat cestovními kancelářemi a místo ubytování v soukromí volí pohodlí hotelů. Učitelé o těchto praktikách vědí hodně, ale otevřeně hovořit se obávají. V kolektivech pedagogů by jednak nevydrželi a kvůli dusnu na škole by museli sami volit odchod. Nebo by byli k výpovědi přinuceni.

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
22. listopadu 2015 v 21:50  

Podívejte se, když se realizovaly první šablony, tak mnoho škol porušilo pravidla výběrových řízení, nakupovalo nad 40 000 Kč coby investice, materiály obšpízly mnohé školy z internetu, čímž porušily autorská práva atd. A nevím o tom, že by byly tyto školy nějak postiženy, on to totiž byl hromadný problém a hromadný průšvih a kdyby se to takto hromadně prolátlo, tak nám to Evropská komise omlátí o hlavu a neproplatí, takže se to raději zametlo pod koberec. Tak se nedivme, že se teď hromadně podvádí ve výzvě 56 a ve výzvě 57, kde se místo vybavení dílen na práci se dřevem, plasty a kovem hromadně nakupují počítače a interaktivní tabule. A o těch hrůzách, které školy nakupují jako systém na blended learning radši ani nemluvím.

Jirka řekl(a)...
23. listopadu 2015 v 8:25  

Co byste chtěli? Je to blended - taková směska. Něco jako Svíčka před lety. Určitě jim po tom bude dobře. Šumavské bylinné (originál) ale bylo lepší - rodilo tvořivé lidi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.