Přečtěte si: Ve škole bez tříd a učitelů

neděle 29. listopadu 2015 ·

Ještě se mi nestalo, aby první bytost, kterou při vstupu do základní školy spatřím, byl pes. Rozpustile běhá v prostoru vedle šaten připomínajícím hernu, kde děti pracují na projektu zasvěceném právě nejlepšímu příteli člověka.


Z článku Markéty Mitrofanovové v Novinky.cz vybíráme:

Zvlášť se ve ScioŠkole vyučuje pouze matematika a angličtina, kde se děti nerozdělují do skupin podle věku, ale na základě znalostí a dovedností. U nejmenších se odděluje ještě čtení a psaní. Na předměty, ke kterým je potřeba větší klid, se průvodce s žáky zavře třeba do kuchyňky, která slouží zároveň jako zasedačka.

Na využití omezeného prostoru (ScioŠkola nemá vlastní budovu a sídlí v jiné ZŠ) se bude muset ještě zapracovat. Tím spíš, že od příštího školního roku sem mají přibýt další tři ročníky.

Kdekoho napadne, jak se ve škole, kde vládnou tak nezvyklé poměry, známkuje. Asi vás už nezarazí, že klasické stupnice od jedničky do pětky se tu nedočkáte. Žáci hodnotí tak trochu sami sebe, když v rozhovoru s učitelem rekapitulují své úspěchy a neúspěchy.

„Líbilo by se mi, kdyby si děti mohly psát vysvědčení samy, ale to nám stávající legislativa neumožňuje, takže to bude na nás,“ konstatuje Jiří Hokeš.

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 22:23  

"Když do otevřených dveří vstoupí páťák Tadeáš s otázkou: „Kde je metr?“, chvíli trvá, než může spokojeně odejít."

To mi připomíná, že ředitel na základce, kam jsem chodila, měl ocelový metr, kterým řezal nezvedené žáky. To si ti žáci ve SCIO škole nejenom sami píší vysvědčení, ale se i sami řežou? Tomu říkám pokrok v mezích zákona!!!

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 23:02  

Po třiatřiceti letech pedagogické praxe jsem na základě svých dosavadních zkušeností a poznatků dokončil svoje vpravdě životní dílo. Tady je

Rukověť začínajícího učitele
Najděte si jiné zaměstnání!!!

tyrjir řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 23:50  

Za téměř 40 let své praxe jsem viděl mnoho mladých učitelů, kteří několik let obětavě, dobře a se zaujetím pro věc nejen učili, ale i se věnovali dětem mimo výuku. Když zjistili, že z učitelského platu rodinu neuživí, odešli. K policii, k celníkům, k vojsku, do bankovních služeb, k obchodním společnostem, do tzv. "projektujících" neziskovek atd. Stát, kterému na vzdělání opravdu záleží se, myslím, k učitelům nemá chovat, jako ten náš. J. Týř

ad 29. listopadu 2015 23:02: Průběžná prognostická studie volně navazující na Pytlíkovu RZU:

Co zbyde z veřejných škol po vyčerpání tzv. vzdělávacích dotací EU?
???

mirek vaněk řekl(a)...
30. listopadu 2015 v 9:37  

"Zvlášť se ve ScioŠkole vyučuje pouze matematika a angličtina, kde se děti nerozdělují do skupin podle věku, ale na základě znalostí a dovedností. U nejmenších se odděluje ještě čtení a psaní. "

Co na to inkluze. Není to diskriminace? Proč zrovna angličtina a matematika? Že by za to mohli hrozící přijímačky na ZŠ a budou potřeba jasné výstupy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.