Přečtěte si: Hranicko dostane desítky milionů na lepší školy

neděle 29. listopadu 2015 ·

Místní akční skupina (MAS) požádala zastupitele města o půjčku na předfinancování projektu s názvem Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání (MAP), který evropskými dotacemi podpoří Ministerstvo školství v rámci Operačního programu VVV.


Z článku Barbory Jestřebské v Hranický.Deník.cz vybíráme:

Namísto rivality tak MAP napomůže spíše ke spolupráci mezi školami.

„Uvedu vám příklad. Když si nějaká škola na Hranicku bude chtít nadstandardně vybavit chemickou učebnu, ostatní školy s tím musí souhlasit a navíc budou moci tuto učebnu využívat. Naproti tomu v jiné škole vznikne fyzikální učebna, nebo dílna. Samozřejmě ne všechny investice budou nutně vyžadovat tuto domluvu. Pokud nějaká škola bude potřebovat třeba bezbariérový přístup, lze získat evropské peníze rovnou a to už na jaře příštího roku. Investice jsou ale jen jeden rozměr," vysvětluje dále František Kopecký s tím, že školy by měly v budoucnu také navzájem více poznat své metody výuky nebo odlišné přístupy třeba u poradenství k volbě povolání, pedagogové se budou dále vzdělávat a na Hranicko přijedou lektoři představit nové pedagogické postupy.

Školy se často potýkají také s chybějícími odborníky jako jsou psychologové nebo speciální pedagogové.

„Proto se díky MAPu bude moci třeba pět škol dohodnout, zaplatit a sdílet jednoho psychologa či poradce, který bude fungovat na všech školách a bude hrazen z dotací Evropské unie. Celý projekt tvorby MAP máme naplánovaný na rok a půl, odstartuje v lednu 2016," podotkl také manažer.

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 22:30  

Mám pocit, že tady nějak jede vůz před koňama. Uzávěrka 1. kola výzev MAP byla
24. 11., o schváleném projektu ještě nemůže být ani řeči. Jenom, aby na Hranicku nebyli zklamaní.

David Hawiger řekl(a)...
30. listopadu 2015 v 17:44  

Aniž bych tušil, že takový článek vznikne a dokonce se dostane na Českou školu, zkusím zareagovat, neboť jsem uveden jako člen přípravného týmu - jak správně kolegyně Adamová uvádí, prozatím nelze hovořit o žádném jiném týmu, neboť žádost byla teprve podána.

Nemám mandát upřesnit některé uváděné informace, nicméně bych chtěl čtenářům ČŠ doporučit, aby se ve svém regionu zajímali o to, zda u nich MAP vzniká a případně kdo jej připravuje.
Po delší době mám totiž pocit, že model MAP může konečně pomoci základním a mateřským školám, aby na regionální úrovni našli společnou řeč k významným vzdělávacím otázkám (a to především, když jsou peníze - ty evropské - až na prvním místě ;-) ).
Bude-li totiž žádost schválena, pak z mého pohledu prioritou č.1 je sestavení společných regionálních priorit a na to navazujících "místních akčních plánů".

Samozřejmě aktuálně se vše točí kolem "inkluze". Nezapomínejme však, že ještě do roku 2020 by se měly řešit i jiné strategické cíle. V mém případě jde primárně o smysluplnou implementaci "Strategie digitálního vzdělávání", včetně programování od první třídy" ;-) (to neberte vážně, to je jen malé rýpnutí, jak snadno podlehneme mediálnímu světu).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.