Přečtěte si: Pokračovat v započatém omylu

středa 4. listopadu 2015 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová převrtala změny připravované svým předchůdcem Marcelem Chládkem. O svých představách reforem se ale zapomněla bavit s odbornou veřejností.


Z komentáře Petra Honzejka v iHNed.cz vybíráme:

Poměrně záhy se bohužel projevily limity Kateřiny Valachové. Jako právnička s vytříbeným analytickým myšlením má sice smysl pro detail, ale uniká jí kontext, v němž se pohybuje. Tím kontextem jsou živí lidé ve školství, otrávení neustálou nejistotou. Valachová se zatím nestala skutečnou političkou: nepochopila, že součástí kvalifikace politika je uvědomit si, kdy je potřeba pokračovat v započatém omylu, protože všechno jiné nadělá víc škody než užitku.

Překvapuje ale, že to neřeší premiér Bohuslav Sobotka. ČSSD nyní vypadá jako strana, která nemá promyšlenou školskou politiku. Chládek sem, Valachová tam, vagony plné dobrých úmyslů, ale z pohledu mnohých učitelů se dál vesele drandí do horoucích pekel. Takhle se voliči mezi učiteli nevychovávají. A pokud ano, tak pro nějakou úplně jinou stranu.

8 komentářů:

Nowak řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 18:09  

O kousíček dříve čteme, že ministryně mění Chládkovy návrhy a že je to špatně - tak jak to je?

Unknown řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 22:23  

Tato mladá sympatická paní magistra nepříliš znalá poměrů v našem školství by si měla dopřát více času,aby do jeho tajů pronikla a nepodléhat tlakům různých nezodpovědných experimentátorů na jeho reformování.
Někdy i zdánlivě dílčí zásah do systému může vyvolat velké systémové problémy, které později budou obtížně řešitelné.

tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 22:59  

Ten komentář je myslím vcelku dobrý. Zapomíná se v něm ale, myslím, na jednu velmi důležitou věc. Mezi schopnou paní ministryní a panem premiérem je myslím dost nevýkonný sbor jejích poradců. J. Týř

Nowak řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 11:15  

Paní ministryně převzala rezort uprostřed volebního období, vystupuje za stejnou stranu, musí tedy v mnoha bodech pokračovat v započaté politice a má v mnohém jen dílčí možnosti korekcí.A na důkladné seznamování s rezortem za těchto okolností také nedostala čas. (Státní maturita z M, přij. zk na SŠ, karierní řád, integrace)

Unknown řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 12:07  

Domnívám se že zejména dětem s mentálním postižením je úplně jedno, která politická strana ty nesmyslné změny v jejich vzdělávání realizuje.
Jinak si myslím, že pokud bych nedostala čas se něco naučit, tak to asi nebudu dělat.

tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 1:49  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 8:00  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 8:06  

Domnívám se, že pokud by došlo ke stavu, za kterého by evidentně hrozilo poškození veřejného zájmu tím, že MŠMT ČR nevzalo řádně v úvahu úředním postupem podané důvodné připomínky a podněty, je tu možnost podat, po důkladném zvážení, odborné a právní konzultaci se školskými odbory a zástupci zřizovatelů škol, nadřízenému orgánu a nezávislému kontrolnímu orgánu (Úřad vlády ČR a NKÚ) Stížnost nebo / a Podnět k prošetření, zda postup MŠMT ČR (včetně pořadí priorit a efektivnosti jednotlivých kroků) odpovídá zásadám péče řádného hospodáře při přípravě a uskutečňování výchovně vzdělávací koncepce v ČR. Jiří Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.